yevrokomisiya-obgovoryuye-dinamichnu-stelyu-tsin-na-gaz-politico

Єврокомісія обговорює "динамічну" стелю цін на газ - Politico

 • 151588 переглядiв

КИЇВ. 28 вересня. УНН. Члени Єврокомісії сьогодні обговорять пропозицію про введення "динамічного обмеження" на закупівлю та імпорт газу, з посиланням на високопосадовців повідомляє Brussels Playbook від Politico, пише УНН.

Деталі

"Якщо єврокомісари затвердять, Єврокомісія запропонує таке обмеження міністрам енергетики ЄС, які зустрічаються у п'ятницю", - пише видання.

Як повідомляється, мета такого обмеження — заспокоїти ринки, на яких ціни ірраціонально високі (до десяти разів вищі за ціни в США і більш ніж удвічі вищі за ціни в Азії). Обмеження буде "динамічним", тобто воно слідуватиме ринковим тенденціям, щоб переконатися, що воно вище, ніж платять інші великі імпортери, але набагато нижчі, ніж поточні ціни в ЄС.

Раніше, як повідомляється, міністри енергетики 15 країн ЄС недвозначно закликали Брюссель нарешті запропонувати таке обмеження.

"Така стеля (цін) є пріоритетною", - йдеться в листі, підписаному міністрами Бельгії, Болгарії, Хорватії, Франції, Греції, Італії, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії та Іспанії.

Як повідомляється, міністри енергетики встановили для єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон крайній термін 30 вересня, "щоб вона виконала свою роботу — запропонувала законодавство, до якого закликають країни ЄС".

"Шанси на те, що обмеження буде дійсно ухвалено, все ще низькі, поки важковаговик Німеччина (з незрозумілих причин) і виробники газу, такі як Данія та Нідерланди (зі зрозумілих причин), як і раніше, виступають проти меншої оплати за імпорт газу", - відзначає видання.

Доповнення

Міністри енергетики ЄС зустрінуться в Брюсселі в п'ятницю, 30 вересня, щоб обговорити надзвичайні заходи, представлені 14 вересня, для подолання енергетичної кризи, яка охопила континент - до того часу триватимуть переговори для пошуку точок дотику.

Українські Національні Новини

Економіка