yevrokomisiya-otrimala-zapit-ukrayini-pro-konsultatsiyi-po-pivnichnomu-potoku-2

Єврокомісія отримала запит України про консультації по "Північному потоку-2"

 • 25570 переглядiв

КИЇВ. 23 липня. УНН. Європейська комісія отримала запит Міністерства закордонних справ України про проведення термінових консультацій стосовно інфраструктури та енергобезпеки в контексті ситуації навколо російського проекту газопроводу "Північний потік-2" в Європу, і заявила, що приступила до його розгляду. Про це повідомила в п'ятницю на брифінгу в Брюсселі представник Єврокомісії Набіла Массралі, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Ми підтверджуємо отримання запиту від МЗС України про проведення консультацій в межах Угоди про асоціацію... Ми розглянемо його і відповімо в належний час", - повідомила представниця ЄК.

Деталі

Набіла Массралі зазначила, що ця нота пов'язана з співпрацею у сфері інфраструктури та торгівлею енергоресурсами.

Що було раніше

21 липня голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна ініціює консультації з Єврокомісією з питання газопроводу "Північний потік - 2" відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію з ЄС.

Контекст

21 липня Сполучені Штати і Німеччина досягли угоди щодо будівництва російського газопроводу “Північний потік-2” в Європу, без введення подальших санкцій США.

США та Німеччина оприлюднили спільну угоду щодо завершення будівництва “Північного потоку-2”, де обіцяють підтримку суверенітету та незалежності України. Документ має назву “Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей”.

Як заявили в Держдепі США, під час підготовки угоди з Берліном щодо трубопроводу "Північний потік-2", Вашингтон активно вів переговори з Києвом і провів понад десяток консультацій. Україна знала про деталі угоди щодо "Північного потоку-2", заявили у відомстві.

Після досягнення угоди США і ФРН у спільній заяві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау наголосили, що відмова від спроб зупинити запуск газопроводу “Північний потік-2” створила додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи.

Доповнення

Офіційні особи США при двох попередніх президентських адміністраціях виступали проти "Північного потоку-2" через побоювання, що це посилить економічний та політичний вплив Москви в Європі. За словами критиків, трубопровід дозволить Кремлю посилити залежність Європи від свого природного газу, а потім використовувати його для шантажу союзників США.

Президент США Джо Байден, прагнучи тісніших зв'язків з Європою і, зокрема, з Берліном, в травні скасував санкції США проти зареєстрованої в Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream 2 AG і її виконавчого директора, що, як зазначають аналітики, свідчить про зміну позиції США.

20 липня офіційні особи США заявили, що Байден продовжує виступати проти трубопроводу і розглядає його як спробу Кремля розширити свій вплив на інших, але вважає об'єднану групу союзників найбільш ефективним способом протидії Москві.

Українські Національні Новини

Політика