yevrokomisiya-zaproponuye-stelyu-tsin-na-rosiysku-naftu-28-veresnya-politico

Єврокомісія запропонує стелю цін на російську нафту 28 вересня - Politico

 • 172709 переглядiв

КИЇВ. 28 вересня. УНН. Єврокомісія у середу, 28 вересня, запропонує країнам ЄС ввести стелю цін на російську нафту, інші санкції щодо росії, повідомляє Brussels Playbook від Politico, пише УНН.

Деталі

"Сьогодні о 14:30 (за Брюсселем - ред.) Єврокомісія поінформує послів ЄС про новий пакет санкцій щодо росії", - пише видання з посиланням на високопосадовців та дипломатів.

"Єврокомісія також запропонує стелю цін на російську нафту", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, судноплавним компаніям та страховим компаніям буде заборонено транспортувати або страхувати російську нафту, якщо ціна, за якою вона продається, перевищує певну межу. Цією стелею буде ціна, за якою російська нафта наразі продається в Азії, приблизно на 30 відсотків дешевше за поточні ціни в Європі.

Такі ж санкції, як очікується, запровадять й інші союзники з G7, зокрема Велика Британія, де застраховано більшість танкерів. Ідея полягає в тому, що навіть якщо вони офіційно не підпишуться на обмеження, такі країни, як Китай та Індія, не мають стимулу платити за російську нафту більше.

При цьому зазначається, що Кіпр і Греція довгий час були каменем спотикання, оскільки їхня потужна судноплавна промисловість заробляє великі гроші на транспортуванні російської нафти. Афіни, Нікосія і Валлетта в попередніх раундах санкцій виступали проти заходів, що стосуються нафтових танкерів. "Проте офіційні особи повідомили Playbook, що було погоджено попереднє рішення, відповідно до якого Греція, Кіпр та Мальта отримають компенсацію", - зазначає видання.

"Відповідно до угоди, ЄС пом'якшить свої санкції щодо інших продуктів, фактично знявши заборону на постачання російських добрив, цементу та інших продуктів, повідомляють офіційні особи Playbook", - сказано при цьому у повідомленні.

Доповнення

ЄС та США, за словами дипломатів, сподіваються запровадити механізм обмеження цін на експорт російської нафти до 5 грудня, коли набудуть чинності санкції ЄС, які забороняють імпорт російської нафти морем.

Українські Національні Новини

Економіка