yevroparlament-pidtrimav-zaprovadzhennya-sanktsiy-proti-pvk-vagnera

Європарламент підтримав запровадження санкцій проти ПВК Вагнера

 • 22080 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. Європарламент різко засудив "жахливі злочини" приватної військової компанії (ПВК) Вагнера, пише УНН з посиланням на DW.

Резолюцію ухвалили у четвер, 25 листопада, на пленарному засіданні в Страсбурзі. За документ, присвячений порушенням прав людини з боку ПВК, особливо "групою Вагнера", проголосували 585 євродепутатів, 40 - висловилися проти, ще 43 - утрималися.

Деталі

Відзначається, що в резолюції депутати висловили "глибоку стурбованість" з приводу порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права різними приватними військовими компаніями. При цьому основна увага в документі приділяється "ПВК Вагнера і пов'язаним з нею приватним військовим організаціям". У ньому йдеться про свідчення тортур, позасудових страт, сексуальне насильство, мародерство і захоплення корисних копалин в країнах, що розвиваються.

У резолюції також йдеться, що вперше про ПВК Вагнера стало відомо в 2014 році через її участь в анексії Криму і боях на Донбасі. У зв'язку з цим Європарламент висловився на підтримку зусиль влади України притягнути до відповідальності членів групи Вагнера, що діяли в Криму і на Донбасі. Окрім цього, як зазначено, найманці діяли в Сирії, Судані, Мозамбіку, Лівії, Центральноафриканській Республіці і Венесуелі.

Європарламент звернувся до влади РФ, закликавши їх подбати про виконання статті 359 Кримінального кодексу РФ, що забороняє вербування, навчання, фінансування або забезпечення найманців, а також використання їх у збройних конфліктах.

Російська влада заперечує свою причетність до діяльності найманців.

Також у Європарламенті вітали досягнення домовленості в Раді ЄС з приводу введення санкцій проти "групи Вагнера". Резолюція також закликала країни-партнери Євросоюзу, зокрема з Африканського союзу, також ввести санкції проти російських найманців.

Документ закликає "усі держави, що користуються послугами групи Вагнера і пов'язаних з нею організацій, перш за все Центральноафриканську Республіку, розірвати всі зв'язки з групою і її співробітниками". А владу Малі євродепутати попросили відмовитися від ідеї скористатися послугами ПВК Вагнера. Для додання ваги цим закликам, резолюція запропонувала Єврокомісії "критично переглянути" підтримку держав і урядів, які співпрацюють з групою Вагнера.

Євродепутати також попросили зовнішньополітичну службу ЄС підготувати доповідь про діяльність ПВК Вагнера, яка повинна допомогти притягнути її співробітників до відповідальності за скоєні злочини "перед міжнародними трибуналами".

Доповнення

Журналісти-розслідувачі Bellingcat за участю The Insider провели власне розслідування обставини "операції спецслужб України", під час якої розвідникам, за даними розслідувачів, вдалося вивезти з Росії десятки найбільш значущих бойовиків ПВК Вагнера, причетних до військових злочинів в Україні. 17 листопада опублікували розслідування.

За словами опитаних розслідувачами ексспівробітників ГУР, Президент України вперше був проінформований про пропоновану спецоперацію 15 червня 2020 року під час чергового понеділкового брифінгу з питань безпеки з керівниками спецслужб.

Розслідування про "вагнерівців" анонсував минулого року болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв. Він назвав ситуацію "прецедентом", оскільки українські спецслужби фактично зробили "посміховисько" з російської розвідки, а тепер таку подію українська влада замовчує. Також журналіст повідомив, що анонсований документальний фільм про ті події до кінця 2021 року має бути на екранах.

Що за "Вагнергейт"

29 липня 2020 року білоруськими правоохоронними органами було затримано 33 людини, деякі з них були представниками приватної військової компанії Вагнера. Більшість затриманих, як повідомлялося, воювали на Донбасі на боці "ДНР" і "ЛНР", а половина — були колишніми громадянами України.

14 серпня того ж року стало відомо, що затримані на території Білорусі 32 бойовики ПВК "Вагнера" були повернуті Російській Федерації. Попри те, що Україна подавала запит на екстрадицію цих осіб.

Після цього в низці ЗМІ з'явилася інформація про те, що СБУ і ГУР Міноборони нібито готували спецоперацію із затримання членів ПВК Вагнера, але "через доповідь президенту Зеленському і керівнику ОПУ Єрмаку" стався "витік інформації", про яку "дізналися білоруські спецслужби". Були опубліковані записи розмов "передбачуваних" співробітників СБУ " з "членами ПВК "Вагнера", які були згодом затримані в Білорусі. СБУ раніше спростовувала свою участь у спецоперації.

Українські Національні Новини

Новини Світу