yevropeyska-sistema-bezpeki-pid-zagrozoyu-cherez-rosiyu-ministr-oboroni-shvetsiyi

Європейська система безпеки під загрозою через Росію – міністр оборони Швеції

 • 22609 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Політика Росії загрожує всій безпеці Європи. Про це заявив міністр оборони Швеції Петер Гульквіст, виступаючи на національній конференції "Люди та оборона", пише УНН із посиланням на Göteborgs-Posten.

Цитата

"Вся європейська система безпеки наражається на загрозу через дії Росії", - цитує політика видання.

Деталі

Міністр наголосив, що всі країни мають право на власний суверенітет відповідно до принципів ООН. Зі свого боку, Росія кидає виклик міжнародному праву.

За його словами, Росія як постійний член Ради Безпеки ООН має відчувати особливу відповідальність за дотримання принципів ООН. 

Швеція має мати можливість співпрацювати з НАТО, і ЄС — найважливіша платформа безпекової політики Швеції, продовжив він.

"Наша стратегія полягає в тому, щоб будувати безпеку разом з іншими. Сьогодні ми шановний партнер, який допомагає гарантувати безпеку. Те, що ми робимо, наш власний вибір, він ґрунтується на рішеннях шведського парламенту. Отак і має залишитися. У цьому питанні немає місця для компромісу", — сказав Гультквіст.

Додамо

Раніше прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерсон відреагувала на запропоновані Росією так звані гарантії безпеки в Європі. За її словами, Швеція сама вирішує свою політику та безпекову політику, а також з ким співпрацювати.

Контекст

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України.

До вимог Москви належать заборона вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані гарантії безпеки, яких вимагає Росія, обговорювали б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в межах діалогу з безпеки з Росією потребує присутності Києва за столом переговорів.

Водночас Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях.

Українські Національні Новини

Політика