yevropeyskiy-soyuz-domovivsya-pro-skorochennya-spozhivannya-energiyi-do-2030-roku

Європейський союз домовився про скорочення споживання енергії до 2030 року

 • 667301 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. У п'ятницю Європейський Союз уклав угоду про скорочення кінцевого споживання енергії у всьому блоці на 11,7% до 2030 року, що, за словами законодавців, допоможе боротися зі зміною клімату та обмежити використання Європою російського викопного палива, передає УНН.

Деталі

Угода була узгоджена після нічних переговорів між переговорниками від країн ЄС та Європарламенту.

Для досягнення поставленої мети країнам потрібно відремонтувати мільйони будівель, що пропускають протяги, щоб витрачати менше енергії. Будівництво та експлуатація будівель роблять третину викидів парникових газів у ЄС, і оскільки більшість європейських будівель опалюється за рахунок викопного палива, ця мета має вирішальне значення для зусиль ЄС щодо боротьби зі зміною клімату.

"Це означатиме реальні зміни на користь клімату і на шкоду путіну", - сказав Нільс Фульсанг, провідний переговорник у парламенті.

Учасники переговорів погодилися, що споживання енергії кінцевими користувачами в блоці, такими як домашні господарства та фабрики, у 2030 році має бути на 11,7% нижчим за очікуване до цієї дати.

Країнам доведеться прискорити ремонт громадських будівель, оновлюючи щонайменше 3% загальної площі державних будівель щороку.

Тепер угоду буде передано до Європейського парламенту та країн ЄС для остаточного голосування, яке зазвичай є формальністю, за якої закон схвалюється без змін.

Доповнення

Спочатку ЄС пропонував у 2021 році скоротити витрати на 9%, але у травні минулого року збільшив цей показник до 13% у прагненні швидше відмовитися від російського палива після того, як росія, яка раніше була головним постачальником газу до Європи, вторглася до України.

Мета в 11,7% була компромісом між парламентом ЄС, який хотів набагато вищої мети у 14%, та деякими країнами ЄС, які хотіли дотримуватися початкової мети у 9%.

Країни встановлюватимуть свої власні необов'язкові національні цілі, але якщо вони не відповідають цілі 11,7%, Європейська комісія їх виправить.

З 2024 до 2030 року країнам доведеться економити в середньому 1,49% кінцевого споживання енергії на рік.

Українські Національні Новини

Новини Світу