yevrosolidarnist-khoche-dati-odeskiy-vulitsi-imya-khudozhnika-roytburda

"Євросолідарність" хоче дати одеській вулиці ім'я художника Ройтбурда

 • 14058 переглядiв

КИЇВ. 9 серпня. УНН. Одеські представники партії "Європейська солідарність" ініціюють присвоєння одній з вулиць міста імені художника Олександра Ройтбурда, який помер 8 серпня в київській клініці. Відповідний запит від імені керівника фракції "ЄС" в облраді Михайла Шмушковича до мера міста Геннадія Труханова опублікований на сторінці політичної сили.

Свою ініціативу Шмушкович аргументує тим, що покійний був "великим і талановитим художником і вніс значний внесок у відновлення і розвиток Одеського художнього музею".

У партії зазначають, що підтримують ініціативу Шмушковича і наполягатимуть на її ухваленні. У "ЄС" висловлюють надію на повну підтримку рішення з боку всіх фракцій міськради.

59-річний уродженець Одеси Олександр Ройтбурд помер 8 серпня в лікарні в Києві. Першим про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Олег Сенцов. Як повідомлялося, навесні Ройтбурд переніс коронавірусну інфекцію. Окрім того, покійний страждав на онкологічне захворювання.

Олександр Ройтбурд у 1993 році виступив співзасновником асоціації "Нове мистецтво", працював директором галереї Марата Гельмана в Києві. Його роботи експонуються в музеях США, Словенії, України та Росії.

Його заяви про трагедію 2 травня в Одесі неоднозначно сприймалися у суспільстві. Приводом для обурення послужило інтерв'ю "Радіо Свобода" в 2014 році, де він говорив, що 2 травня "треба проголосити днем перемоги над "русской весной". Недоброзичливці також звинувачували його в зображенні порнографії.

У 2018 році, попри сильну протидію Одеської облради, був призначений на посаду директора Одеського художнього музею. Пізніше звільнений з посади.

На початку червня цього року Верховний Суд визнав незаконним рішення Одеської обласної ради про звільнення Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею.

Українські Національні Новини

УНН-Одеса