yevrosoyuz-vidiliv-700-tisyach-yevro-na-dopomogu-migrantam-na-kordoni-polschi-ta-bilorusi

Євросоюз виділив 700 тисяч євро на допомогу мігрантам на кордоні Польщі та Білорусі

 • 26559 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Європейський союз виділив 700 тисяч євро на гуманітарну допомогу мігрантам, які знаходяться на кордоні Польщі та Білорусі, з яких 200 тисяч євро направлять білоруському Червоному Хресту. Про це інформують на сайті Єврокомісії, передає УНН.

Деталі

Повідомляється, що Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця отримають 200 тисяч євро, які зможуть передати ці кошти білоруському Червоному Хресту. Виділені гроші підуть на надання необхідної гуманітарної допомоги, включаючи продукти харчування, гігієнічні набори, ковдри та аптечки першої допомоги.

Додатково ЄС виділив ще 500 тисяч євро на гуманітарне фінансування. Як повідомляє Єврокомісія, на даний момент обговорюється використання цих коштів з гуманітарними партнерськими організаціями.

"Євросоюз підтримує своїх гуманітарних партнерів, щоб полегшити страждання людей, які застрягли на кордоні і в інших частинах Білорусі. Я закликаю до постійного доступу гуманітарних організацій з обох сторін, щоб дістатися до цієї великої групи біженців і мігрантів і надати їм термінову допомогу", - заявив єврокомісар з кризового управління Янез Ленарчич.

Додамо

Депутат німецького Бундестагу, спікер із зовнішньополітичних питань фракції соціал-демократичної партії (СДПН) Нільс Шмід (Nils Schmid) запропонував залучити Україну до вирішення проблеми біженців на кордоні Польщі та Білорусі. Він підкреслив, що з Україною можна було б домовитися про прийом біженців на той час, поки триває розгляд їх заявки про надання притулку в ЄС.

Раніше йому вже відповів секретар РНБО України Олексій Данилов. Він порадив німцям розмістити мігрантів з Білорусі у себе в будинках.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна буде обмінюватися думками з німецькими депутатами, в тому числі і в питаннях мігрантів на польсько-білоруському кордоні, коли стане членом ЄС.

Контекст

Ситуація на польсько-білоруському кордоні загострилася 8 листопада. Тоді міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами.

Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони звучали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали. Потім було ще кілька спроб штурму. 16 листопада мігранти агресивно поводилися, підійшовши впритул до кордону, кидали каміння в польських силовиків, поранивши кількох.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилює охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш вразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів, як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС.

В рамках боротьби з потоком нелегальних мігрантів Польща почала будівництво паркану на кордоні з Білоруссю.

Українські Національні Новини

Новини Світу