yunesko-operativnu-otsinku-zbitkiv-u-notr-dami-provedut-nayblizhchim-chasom

ЮНЕСКО: оперативну оцінку збитків у Нотр-Дамі проведуть найближчим часом

 • 10836 переглядiв

КИЇВ. 16 квітня. УНН. ЮНЕСКО підтримує Францію в справі збереження і відновлення пошкодженого пожежою собору Паризької Богоматері, який є об'єктом спадщини, що має видатну універсальну цінність. Оперативна оцінка масштабів збитку буде проведена у "найближчі терміни". Про це УНН повідомили у прес-службі організації.

"Наші серця розбиті", - заявила гендиректор ЮНЕСКО Одре Азула, реагуючи на руйнівну пожежу в історичному соборі Нотр-Дам, який стався минулої ночі.

Генеральний директор також оголосила, що "оперативна оцінка масштабів збитку буде проведена в найближчі терміни".

"ЮНЕСКО підтримує Францію в справі збереження і відновлення цього безцінного об'єкта спадщини. Ми вже зв'язалися з експертами і готові направити надзвичайну місію для оцінки збитку, збереження того, що можна зберегти, і розгляду питання про прийняття заходів у короткостроковій і середньостроковій перспективі", - сказала Азула.

"Оцінка буде проведена у співпраці з відповідними органами, в тому числі національними та місцевими органами влади, адміністрацією об'єкта і церковною владою, щоб розробити план дій, уникнути подальшого пошкодження об'єкта і відновити якомога більше первинних елементів собору. Згодом ЮНЕСКО сприятиме і надаватиме підтримку владі у відновленні і реконструкції пошкодженого об'єкта спадщини", - додали в організації.

Як зазначається, кафедральний собор є частиною об'єкта "Берега Сени в Парижі", внесеного до Списку Всесвітньої спадщини в 1991 році. Цей об'єкт включає в себе мости, набережні і береги Сени в історичній частині течії річки, між мостом Сюллі і Єнським мостом, островом Сіте і островом Сен-Луї.

Нагадаємо, 15 квітня пожежа в соборі Паризької Богоматері, відомого як Нотр-Дам, була виявлена о 18:50 за місцевим часом. У соборі велися реставраційні роботи. В охопленого вогнем собору Паризької Богоматері впав шпиль. Пожежу у Нотр-Дамі повністю загасили до обіду 16 квітня.

Українські Національні Новини

Новини Світу