yunisef-viyskovi-i-ozbroyeni-grupi-na-donbasi-zaymayut-budivli-shkil

ЮНІСЕФ: військові і озброєні групи на Донбасі займають будівлі шкіл

 • 11007 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. Протягом останніх 16 місяців на Донбасі як мінімум 45 шкіл було пошкоджено або зруйновано, а з початку конфлікту пошкоджень зазнали ще 700 шкіл. Крім того, з початку навчального року зафіксовано шість випадків, коли колишні будівлі шкіл були зайняті або використовувалися збройними силами чи озброєними групами. Про це УНН повідомили у прес-службі Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

"Конфлікт на сході України, що триває вже понад чотири роки, завдав руйнівної шкоди системі освіти. Було знищено та пошкоджено сотні шкіл, а 200 тисяч дівчат та хлопчиків змушені навчатися в мілітаризованому середовищі на фоні бойових дій та ризиків, пов’язаних із нерозірваними боєприпасами", - зазначили у ЮНІСЕФ.

За даними ЮНІСЕФ, перед дітьми постають ризики, пов’язані з тим, що поблизу шкіл та дитячих садків з обох сторін лінії розмежування на сході України розташовано військові об’єкти, частини, склади боєприпасів та контрольно-пропускні пункти.

"Лінія розмежування є лінією, яка розділяє підконтрольні та непідконтрольні уряду території і бойові зіткнення навколо якої є особливо інтенсивними. ЮНІСЕФ та партнери зафіксували як мінімум вісім випадків, коли військові об’єкти та об’єкти збройних груп розміщувалися у межах 500 метрів від дитячих садків або шкіл, а у двох місцях вони були розташовані лише в декількох метрах від навчальних закладів. З початку навчального року ЮНІСЕФ спостерігали шість випадків, коли колишні будівлі шкіл були зайняті або використовувалися збройними силами чи озброєними групами", - зазначили в організації.

"Протягом останніх 16 місяців як мінімум 45 шкіл було пошкоджено або зруйновано. Окрім цього, з початку конфлікту пошкоджень зазнали ще 700 шкіл на сході України", - вказали у ЮНІСЕФ.

Цього року, як зазначається, ЮНІСЕФ звернувся до донорів із закликом надати 23,6 млн дол. США, які дозволять забезпечити невідкладну гуманітарну допомогу для дітей та сімей, що постраждали від конфлікту на сході України. Поки що було зібрано менше 15% від необхідної суми.

Нагадаємо, в ООН повідомили, що в половини країн світу немає загальної початкової освіти.

Українські Національні Новини

Суспільство