yuridichni-pidgrupi-dopratsovuyut-dogovir-pro-garantiyi-bezpeki-dlya-ukrayini-podolyak

Юридичні підгрупи допрацьовують договір про гарантії безпеки для України - Подоляк

 • 192926 переглядiв

КИЇВ. 20 квітня. УНН. Робочі юридичні підгрупи, які беруть участь у переговорах з росією, допрацьовують договір про гарантії безпеки для України щодо його відповідності міжнародному праву. Про це повідомив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в інтерв'ю Радіо НВ, пише УНН.

Цитата

«Фон дуже тяжкий, дуже в’язкий. Але робочі юридичні підгрупи допрацьовують договір про гарантії безпеки для України щодо його відповідності міжнародному праву. Йдуть політичні консультації на рівні політичних радників країн — потенційних гарантів. Все йде, але паралельно з очікуванням того, що буде відбуватися на полях зіткнення», - сказав Подоляк.

Деталі

Подоляк повідомив детальніше про сам переговорний процес. «У нас було дуже вдале формульне рішення, як вийти з війни і як отримати для України безперечні гарантії безпеки з погляду того, щоб не повторилася така ситуація, коли ми (залишаємося) один на один із дуже агресивною імперією під назвою, на жаль, російська федерація. Я не знаю, чому їх потрібно називати так, а не варварська федерація. Проте у нас було стамбульське комюніке, де зафіксована більш-менш зрозуміла формула, що і певні країни стоятимуть поруч із Україною на постійній основі», - розповів Подоляк.

Він зазначив, що після цього Україна отримала «жахливо фантастичну» історію в Київській області, яка суттєво змінила переговорний фон. Він наголосив, що після Бучі сприймати переговори сухо вже неможливо.

«Після цього ще був Краматорськ — вбивства людей на вокзалі, а після ми маємо Маріуполь, який сьогодні фізично нищать, а там діти є. Сприймати переговори беземоційно, як треба їх сприймати, вже неможливо», - зазначив Подоляк.

Контекст

Після переговорів української та російської делегацій у Стамбулі про припинення війни в Україні, представники Києва заявили, що запропонували рф створити нову систему гарантій безпеки. Це має бути договір, який ратифікуватимуть парламенти країн, які підписали його, за словами очільника української делегації Давида Арахамії.

Як гарантів він назвав країни-члени Ради Безпеки ООН (Велику Британію, Китай, росію, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль). За його словами, дані гарантії тимчасово не працюватимуть в окупованому Криму і в непідконтрольних районах Донецької та Луганської областей.

Байден та лідери Заходу обговорили гарантії безпеки для України.

Українські Національні Новини

Політика