yuschenko-rozpoviv-chomu-ukrayina-ne-otrimala-tomos-ranishe

Ющенко розповів, чому Україна не отримала Томос раніше

 • 22906 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Ще у 2008 році українська сторона підготувала всі необхідні документи для отримання Томосу від Вселенського Патріархату, але тоді Україну попросили поставити питання "на паузу". Про це заявив третій президент України Віктор Ющенко у Стамбулі після завершення процедури підписання Томосу для Православної Церкви України, передає кореспондент УНН.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, чому за його каденції Україна не змогла отримати автокефалію, Ющенко зазначив, що "у нас все вдалось".

"Був лише один момент – синоду Константинопольської церкви треба було організувати проведення спочатку церковної наради, яка б затвердила порядок денний, а потім – Вселенський Собор", - сказав екс-президент.

За його словами, щодо українського питання було прохання константинопольської сторони.

"І українське питання, це було прохання константинопольської сторони: давайте його поставимо на паузу 2 роки, щоб потім, після проведення Вселенського Собору робити по процедурі рішення українського церковного питання", - зазначив Ющенко.

"Ми пройшли всю цю дорогу. Як константинопольська сторона, так і українська, в 2008 році ми звели всі документи для цього, включаючи зняття анафеми, підписи всіх владик обох церков, і, власне кажучи, сьогодні на базі цих документів – здійснилось", - сказав колишній глава держави.

Нагадаємо, 5 січня у Стамбулі відбулося підписання Томосу Вселенським патріархом Варфоломієм.

Українські Національні Новини

Політика