z-somali-vislali-predstavnika-oon-cherez-kritiku-silovikiv

З Сомалі вислали представника ООН через критику силовиків

 • 8534 переглядiв

КИЇВ. 2 січня. УНН. Уряд Сомалі наказав високопосадовця Організації об’єднаних націй покинути країну у зв’язку з його занепокоєнням діями силовиків. Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters

"Рішення було прийнято після того як він відкрито порушив прийнятну поведінку представництва ООН у Сомалі", - заявив міністр закордонних справ, коментуючи дії спецпредставника генсека ООН Ніколаса Хейсома.

На переконання сомалійського уряду, тим самим Хейсом втрутився у внутрішні справи держави. Відтепер він у Сомалі – персона нон ґрата.

ООН наразі не коментує ситуацію.

Повідомляється, що уряд вислав представника ООН після того, як він надіслав міністру внутрішніх справ листа, у якому висловив занепокоєння щодо "залучення підтримуваних ООН сил служби безпеки до арешту Мухтара Робова 13 грудня, загибелі 15 цивільних… 13, 14 і 15 грудня… і арешт близько 300 осіб, залучених до демонстрацій 13, 14 і 15 грудня".

Повідомляється, що Мухтар Робов – колишній бойовик ісламістського угруповання "Аш-Шабаб", якому не дали виграти вибори регіонального голови.

Згідно з позицією МВС Сомалі, Робов підозрюється у залученні озброєних боєвиків до міста Байдоа, що є столицею південно-західного регіону, де він намагався стати президентом.

Арешт Робова спровокував зіткнення між вірними йому бойовиками та сомалійськими силовиками. До конфлікту також долучились сили безпеки Ефіопії, яка бере участь у миротворчих операціях в Сомалі.

"Аш-Шабаб" протягом десятиліття намагалися встановити фундаменталістський режим у Сомалі, але були вигнані зі столиці і закріпилися в деяких регіонах. Проте Робов у 2017 році публічно відмовився від насильства і визнав владу федерального уряду.

У своєму листі представник ООН Хейсом просив міністра пояснити законні підстави для арешту Робова. Він також занепокоївся розслідуванням обставин загибелі цивільних на демонстрації з приводу арешту Робова та заявив, що ООН знає про затриманих дітей.

До листа також було залучено повідомлення від Німеччини і Британії, які скасували свою підтримку дій силовиків через їхню поведінку під час віборів.

Раніше УНН повідомляв, що сомалійські силовики вбили близько 30 осіб, яких назвали бойовиками угруповання "Аш-Шабаб". 

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Магнітогорську вже 16 загиблих від вибуху в будинку

     • 6882 переглядiв

    У столиці очікується невеликий сніг та ожеледиця

     • 8654 переглядiв

    Німеччина очолила сили передового розгортання НАТО

     • 6373 переглядiв