za-devyat-rokiv-cherez-golovniy-pritok-baykalu-v-ozero-potrapilo-15-tis-tonn-shkidlivikh-rechovin

За дев'ять років через головний приток Байкалу в озеро потрапило 15 тис. тонн шкідливих речовин

 • 4966 переглядiв

КИЇВ. 1 квітня. УНН. За дев'ять років через очисні споруди в Улан-Уде в річку Селенга, що живить озеро Байкал потрапило понад 15 тисяч тонн нітратів, нітритів та амонію. Про це повідомляє УНН з посиланням на Байкальський інститут природокористування Сибірського відділення (БІП СО) Російської академії наук.

Згідно з повідомленням, минулого тижня Міністерство природи РФ запропонувало експертному співтовариству обговорити зміну гранично допустимих норм впливу на екосистему Байкалу, затверджені наказом Мінприроди в 2010 році. Ініціатива передбачає зниження низки показників, що, на думку її авторів, дозволить модернізувати діючі очисні споруди і побудувати нові. На думку вчених і влади Бурятії зараз це неможливо, так як, діючі нормативи завищені.

За останніми даними вчених, кожен день в Селенгу з правобережних очисних споруд в Улан-Уде надходить приблизно 56 мільйонів літрів каналізаційних стоків, в яких концентрація амонію в порівнянні з нормами для скидання у водойми рибогосподарського призначення перевищена в 21,3 рази, нітратів - в 2 , 8 рази, нітритів - в 48,8 рази.

Таким чином, за час, що минув з часу прийняття наказу (з 2010 року), в річку Селенга потрапило 13,1 тисяч тонн нітратів, 702 тонни нітритів і 1,86 тонни амонію понад допустимих нормативів для водойм рибогосподарського призначення. При цьому, якщо враховувати, що всього міські очисні споруди щодня приймають 136 тисяч кубометрів стоків, загальна маса забруднюючих речовин, що потрапили в Селенгу, просто катастрофічна.

Як заявляє місцева влада, практично нездійсненні вимоги діючих нормативів щодо якості очищених вод щодо сульфатів, хлоридів і важких металів призводять до того, що перспективні підрядники не бажають брати участь у проектуванні, будівництві та введенні в експлуатацію очисних споруд на Байкальської природної території. Оскільки, згідно з чинним наказом, в деяких випадках вода на випуску з очисних споруд повинна бути чистішою, ніж вода в річці.

На думку місцевих чиновників і науковців, внесення змін до наказу, дозволить реалізувати заходи, передбачені федеральними програмами з будівництва очисних споруд і, як наслідок, покращить екологічну обстановку на Байкальській природній території.

Раніше УНН повідомляв, що протягом 2018 року в українські водойми було скинуто понад 5 мільйонів кубометрів стічних вод.

Українські Національні Новини

Новини Світу