za-rik-rosiya-ymovirno-prizvala-na-viyskovu-sluzhbu-piv-milyona-osib-bloomberg

За рік росія, ймовірно, призвала на військову службу пів мільйона осіб - Bloomberg

 • 223565 переглядiв

КИЇВ. 29 березня. УНН. Прагнення президента рф володимира путіна розширити збройні сили посилює нестачу робочої сили, оскільки війна в Україні залучає сотні тисяч працівників до армії з інших секторів економіки. За оцінкою російського економіста Олександра Ісакова, за рік росія, ймовірно, призвала на військову службу пів мільйона осіб, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Дані Федеральної служби статистики свідчать про чисте збільшення чисельності армії минулого року приблизно на 400 000 на тлі вже рекордно низького безробіття. За оцінками Bloomberg Economics це сталося після того, як путін наказав призвати 300 000 резервістів у першій частковій мобілізації в країні після Другої світової війни.

За словами російського економіста Bloomberg Олександра Ісакова, загальна кількість прийнятих на військову службу, ймовірно, перевищила півмільйона. Це пов’язано з тим, що дані не приховують нового найму для заповнення прогалин, утворених військами, які були звільнені з початку вторгнення, і не враховують вербування приватними військовими компаніями, такими як пвк "вагнера".

За словами джерел, кремль цього року шукає ще 400 000 новобранців за контрактом для війни в Україні, оскільки путін "готується до тривалої боротьби" та схвалив мету збільшити чисельність російської армії до 1,5 мільйона з 1,15 мільйона, досягнення якої може сягати до 2026 року.

Крім цього, сотні тисяч росіян призовного віку втекли з країни після того, як путін оголосив про мобілізацію у вересні, що вказує на те, що населення працездатного віку може скоротитися на 6,5% протягом наступного десятиліття. У грудні Банк росії попередив, що "можливість розширення виробництва в російській економіці значною мірою обмежена умовами ринку праці".

Зазначається, що близько третини секторів економіки, які відслідковує статистична служба, показали зниження зайнятості минулого року, але призов до армії компенсував майже весь негативний вплив на загальну кількість. Щобільше, призов на військову службу та наймання контрактників, у поєднанні з відтоком росіян із країни, призвели до зменшення чоловічої робочої сили та дефіциту в багатьох галузях.

Політики в москві неодноразово висловлювали занепокоєння тим, що дедалі більша нестача робочої сили заважає російській економіці, оскільки підприємства та сектори прагнуть пристосуватися до безпрецедентних міжнародних санкцій, запроваджених через війну. За словами Ісакова, хоча безробіття зросло в середньому на 2,4 відсоткових пункти під час трьох останніх рецесій у росії, показник безробіття досяг найнижчого рівня у 2022 році та продовжує знижуватися.

"На це є три причини. По-перше, сплеск державних витрат минулого року розширив потенціал більшості секторів – помітні досягнення у виробництві, пов’язаному з обороною, будівництвом – усі вони є прикладами стимулювання державних витрат. По-друге, втрата робочих місць у високоциклічних секторах, таких як роздрібна торгівля, була значною мірою компенсована збільшенням зайнятості у військовому та державному секторах. По-третє, різке скорочення імпорту, особливо на початкових етапах кризи, означало, що норма прибутку вітчизняних виробників зросла, а стимули для збереження персоналу залишилися на місці", - сказав Ісаков.

Нагадаємо

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомив, що щомісяця росії вдається додатково мобілізувати приблизно 20 тис. осіб.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    В окупованому Криму неподалік Сімферополя чути вибухи

     • 409311 переглядiв