za-rik-zabiy-sviney-v-ukrayini-skorotivsya-na-5

За рік забій свиней в Україні скоротився на 5%

 • 9864 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. Впродовж 2017 року сільськогосподарські підприємства України реалізували на забій 511 тис. тонн свинини живою вагою, що на 5,3% або 28 тис. тонн менше, аніж протягом 2016 року. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації "Свинарі України", передає УНН.

Найвідчутніше пропозиція живця свиней скоротилася у Запорізькій, Полтавській та Харківській областях — на 30%, 24% та 45% відповідно.

Зазначається, що минулого року відбулося скорочення обсягів вирощування свиней сільськогосподарськими підприємствами - на 8%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АЧС завадила Україні заробити додаткові 12 млн дол. на експорті свинини

Також повідомляється, що у 2017 році вітчизняні свининогосподарства отримали 528,8 тис. тонн приросту живої ваги свиней.

"Зауважимо, що у другому півріччі співвідношення обсягів вирощування та забою свиней поліпшувалося, а за підсумками року зафіксувалося на позначці 0,97. Це суттєве покращення, у порівнянні з першою половиною 2017-го, коли на забій направляли майже 99% вирощеної живої ваги свиней. А це дає сподівання на поступове зменшення напруженості на внутрішньому ринку", — прокоментували в АСУ.

Нагадаємо, з 2016 року в Україні через АЧС було утилізовано близько 78 тис. голів свиней, а збитки від епідемії вже перевищують 1 млрд грн.

Нездатність влади ефективно реагувати на поширення хвороби привела до значного подорожчання свинини і сала.

За словами нардепа Сергія Тригубенка, подолати АЧС уповноваженим органам заважає відсутність професійних кадрів.

Українські Національні Новини

Економіка