zaareshtovaniy-eks-spivrobitnik-tsru-dopomig-kitayu-likviduvati-20-informatoriv-rozvidki-ssha

Заарештований екс-співробітник ЦРУ допоміг Китаю ліквідувати 20 інформаторів розвідки США

 • 11176 переглядiв

КИЇВ. 20 січня. УНН. Влада США підозрює арештованого екс-співробітника ЦРУ Джеррі Чун Шин Лі в передачі китайським спецслужбам даних, які допомогли їм виявити і стратити принаймні 20 інформаторів американської розвідки у КНР. Про це повідомила в п'ятницю з посиланням на посадових осіб сполучених Штатів телекомпанія NBC, інформує УНН.

Згідно з її даними, спільна група співробітників ЦРУ та ФБР, які проводили розслідування, підозрює, що китайська сторона поділилася отриманими від 53-річного Джеррі Чунь Шин Лі відомостями зі спецслужбами Росії. Останні могли використовувати інформацію для викриття і навіть ліквідації американських шпигунів на своїй території, стверджує телеканал. За її словами, до цих пір ніхто не повідомляв про такий обміні між КНР і РФ.

У травні 2017 року NYT повідомила з посиланням на джерела, що китайським спецслужбам у період з 2010 по 2012 роки вдалося практично зруйнувати розвідувальну мережу ЦРУ в КНР, яку створювали протягом багатьох років. У публікації уточнювалося, що діючі та колишні американські чиновники охарактеризували ті події як одну з найбільших невдач для США в розвідувальній сфері за десятиліття. За відомостями газети, зменшення обсягів надходження розвідувальних даних про Китай зазначив Барак Обама, що був у той час президентом США.

Видання уточнює, що найбільші підозри у ЦРУ викликав один колишній співробітник управління, однак про докази, які підтверджують, що саме він надав Пекіну інформацію, тоді не повідомлялося. Сьогодні ж відомо, за даними мін’юсту США, що мова йде про “двох невеликих блокнотах, в яких від руки була записана секретна інформація, в тому числі реальні імена та номери телефонів агентів ЦРУ, які працювали під прикриттям, деталі їх зустрічей” і інша подібна інформація.

Нагадаємо, 53-річний Джеррі Чун Шин Лі був арештований у понеділок після прибуття в Нью-Йорк. Як наголошується, він є натуралізованим громадянином США і живе в Гонконзі. На ЦРУ Джеррі Чун Шин Лі працював з 1994 року і мав справу з секретною інформацією.

Українські Національні Новини

Новини Світу