zagibel-tsivilnogo-vid-vibukhu-zaboronenoyi-mini-na-luganschini-vidkrito-provadzhennya

Загибель цивільного від вибуху забороненої міни на Луганщині: відкрито провадження

 • 13029 переглядiв

КИЇВ. 24 лютого. УНН. Щодо загибелі цивільного на власному подвір’ї у Хуторі Вільному на Луганщині через мінування НЗФ РФ за допомогою мін ПОМ-2 розпочато розслідування. Про це УНН повідомили у пресслужбі Офісу Генпрокурора.

Деталі

"... задокументовано факт використання збройними формуваннями окупаційної адміністрації РФ забороненої зброї у населеному пункті Луганщини. Обласною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, "у порушення Мінських домовленостей незаконні збройні формування РФ здійснили мінування протипіхотними осколковими мінами натяжної дії (ПОМ-2) населеного пункту Хутір Вільний Сєвєродонецького району". 

"У результаті чого 23 лютого 2021 року місцевий мешканець, зачепившись за один з датчиків міни, підірвався на території власного домоволодіння. Від отриманих множинних вогнепальних осколкових поранень він помер у лікарні", - вказали в ОГП.

В ході огляду місця події вилучено частини боєприпасу, що будуть направлені для проведення відповідних експертиз та долучені до матеріалів кримінального провадження.

Використання ПОМ-2 заборонено міжнародними договорами, зокрема ратифікованою Україною Оттавською конвенцією 1997 року. Такі дії становлять пряму загрозу життю та здоров’ю цивільного населення та суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме статті 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 25 Гаазької конвенції 1907 року.

Доповнення

Про загибель мирного жителя раніше повідомили у пресцентрі ООС. За їхніми даними, під вогонь російсько-окупаційних військ потрапив мирний мешканець 1947 року народження. Близько 17:25 на його подвір’ї вибухнула міна, внаслідок чого чоловік отримав важкі множинні поранення.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП