zakhid-obmirkovuye-dozvil-rosiyskim-oligarkham-vidkupitisya-vid-sanktsiy-za-vidnovlennya-ukrayini-ap

Захід обмірковує дозвіл російським олігархам відкупитися від санкцій за відновлення України - AP

 • 155501 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. Західні союзники розглядають питання про те, чи дозволити російським олігархам відкупитися від санкцій, а гроші використати для відновлення України, з посиланням на чиновників, знайомих з цим питанням, повідомляє AP, пише УНН.

Деталі

Заступник прем'єр-міністра та міністр фінансів Канади Христя Фріланд запропонувала цю ідею на зустрічі міністрів фінансів G7 у Німеччині минулого тижня. За словами одного чиновника, Фріланд порушила це питання після того, як олігархи поговорили з нею про це.

Чиновник сказав, що українці були у курсі обговорень. Він додав, що Заходу на користь, щоб визначні олігархи відмежувалися від президента рф володимира путіна і водночас забезпечували фінансування України.

Пропозиція була порушення в контексті надання Україні додаткових грошей та того, як заморожені кошти та активи олігархів можуть бути джерелом фінансування.

Наразі це лише ідея, сказав чиновник, але західні союзники виявили зацікавленість.

Посадовці ЄС уже говорили про необхідність пошуку нових способів конфіскації активів та надання грошей Україні. Нова пропозиція, як вказано, може допомогти усунути юридичні перешкоди для влади в таких країнах, як Німеччина, де планка для конфіскації заморожених активів дуже висока. Добровільно відмовившись від частини своїх статків за кордоном, олігархи позбавили б західні уряди можливого конфузу через відмови їхніх власних судів.

Доповнення

Західні країни запровадили низку санкцій проти олігархів у відповідь на вторгнення росії до України. Багато їх багатомільярдних статків пов'язані із Заходом, від інвестицій у стартапи Силіконової долини до футбольних команд британської прем'єр-ліги.

Колишній власник "Челсі" Роман Абрамович, який потрапив під санкції через зв'язок із путіним, заявив, що чистий виторг від продажу футбольної команди буде передано жертвам війни в Україні. Угода з продажу футбольного клубу затягнулася, оскільки британський уряд слідкує за тим, щоб Абрамович не отримав вигоди від примусового продажу.

Дослідження щодо російських олігархів, опубліковане у 2017 році Національним економічним бюро США, показало, що до 800 мільярдів доларів багаті росіяни тримають у Великій Британії, Швейцарії, на Кіпрі та інших офшорних банківських центрах.

Удари по олігархах також впливають на путіна, і не тільки тому, що це може зменшити його підтримку з боку фінансово привілейованих росіян, зазначив колишній офіцер ЦРУ Алекс Фінлі, який відслідковує вплив санкцій на російських олігархів.

"Багато з цих хлопців — його гаманець", — сказав Фінлі про російських олігархів. "Вони допомагають відмивати його гроші, відмивають власні гроші, а яхти та інші активи — це місця для зберігання цих грошей", - додав він.

Українські Національні Новини

Політика