zakhidni-soyuzniki-zakhopili-veliku-partiyu-zbroyi-z-iranu-priznachenu-dlya-yemenskikh-povstantsiv

Західні союзники захопили велику партію зброї з Ірану, призначену для єменських повстанців

 • 2231883 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. За повідомленнями американських військових, в ході операції західних союзників, яку очолювала Франція, була захоплена партія зброї та боєприпасів, імовірно відправлених до Ємену з Ірану минулого місяця, повідомляє AFP, передає УНН.

Деталі

Центральне командування США (CENTCOM) повідомило, що в ході операції 15 січня в Оманській затоці було вилучено понад 3000 автоматів, 578 000 набоїв та 23 протитанкові керовані ракети.

CENTCOM, який займається американськими військовими операціями на Близькому Сході, заявив, що США підтримали операцію з перехоплення, але не уточнив, хто з партнерів її очолював.

Але Wall Street Journal повідомило, що це було зроблено французьким спецназом з посиланням на офіційних осіб, знайомих з операцією.

Операція проходила «по маршрутах, що історично використовувалися для незаконного перевезення зброї з Ірану до Ємену», йдеться у заяві CENTCOM.

Однак Іран відхилив цю заяву, заявивши, що претензії США були «політично мотивовані» і спрямовані на «введення людей в оману».

Офіційний представник міністерства закордонних справ Тегерана Нассер Канаані заявив, що країни, які продали зброю державам, які «вторглися» до Ємену, «не в змозі звинувачувати інших».

Доповнення

Сполучені Штати є ключовим постачальником зброї до Саудівської Аравії, яка в 2015 році розпочала операцію в Ємені з вигнання підтримуваних Іраном повстанців хуситів, які захопили столицю Сану.

Тим часом, широко повідомлялося, що Іран пропонував матеріальну підтримку повстанцям хуситів під час семирічної війни, але Тегеран відкинув це твердження.

6 січня сили США перехопили в Оманській затоці рибальське судно, на борту якого перебувало понад 2100 штурмових гвинтівок, які також імовірно прямували до Ємену з Ірану.

У грудні сили США захопили човен, навантажений тоннами боєприпасів, хімікатів, підривників та ракетного палива, які, як вважається, призначалися для хуситів, які запускали ракети та ударні безпілотники по Саудівській Аравії та Об'єднаним Арабським Еміратам.

Але Ємен також став ключовим центром торгівлі зброєю зі Східною Африкою, де єменські торговці продавали зброю повстанцям у Сомалі, Судані та інших місцях.

Українські Національні Новини

Новини Світу