zakhyst-liieva-prypuskaie-shcho-sap-povernuv-spravu-v-ohp-cherez-te-shcho-ne-bachyt-u-nii-perspektyv

Захист Лієва припускає, що САП повернув справу в ОГП через те, що не бачить у ній перспектив

 • 192261 переглядiв

Справа про непостачання мін за контрактом між Міністерством оборони та львівським "Арсеналом" була повернута Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою до Генеральної прокуратури через безперспективність.

Захист колишнього чиновника Міністерства оборони України Олександра Лієва припускає, що справу щодо не постачання мін за контрактом між МОУ та "Львівським арсеналом" Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала назад і Офіс генпрокурора через те, що не бачить у ній перспектив. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив адвокат Назар Кульчицький.

Деталі

15 березня Вищий антикорупційний суд змінив запобіжний захід Олександру Лієву із тримання під вартою з можливістю внесення 50 млн грн застави на особисте зобовʼязання через відсутність складу злочину у його діях під час підписання контракту на постачання боєприпасів.

Засідання розпочалося ще о 15:00, проте на нього з'явилися лише адвокати ексчиновника, у суд не прийшли прокурори, також не був доставлений із СІЗО і сам Лієв. Тому слідчий суддя ВАКС переніс засідання на 18:30 для того, щоб прокурори з'явилися в суд. Але, ніхто так більше і не приїхав на засідання, хоча в групі аж 13 прокурорів. Не змогли організувати й відеоконференцію Лієва із судом через те, що в СІЗО нібито зникло світло. Під час засідання також стало відомо, що САП передав справу знову в ОГП.

Ми не розуміємо (чому НАБУ і САП передали справу - ред.). Чому вони знову вирішили віддати цю справу в ОГП я не знаю, у мене є припущення, що вони не бачать перспектив у цій справі і тому вони вирішили позбутися її

сказав Назар Кульчицький.

Він також зазначив, що на суд не з’явилися прокурори, хоча адвокати Лієва повідомили їх і передали їм всі документи ще 13 березня.

Ми не знаємо чому не з'явилися прокурори. Ми повідомили Офіс генерального прокурора, прокурора ОГП, прокурора САП, тобто всіх можливих прокурорів ми повідомили і передали копії документів… Близько 18:00 прокурор ОГП написав, що він не знав про цю справу, не готувався і просить перенести на інший час. Але ми надали суду докази про те, що повідомили його ще 13 березня. Відповідно вони мали достатньо часу і повинні були з’явитися до суду, вони проігнорували. Два рази їх суд викликав і вони два рази проігнорували

пояснив Кульчицький.

Адвокат також розповів, які нові докази були представлені на засіданні суду 15 березня.

Ми отримали документи, які надані були SEVOTECH Міністерству оборони, з яких випливає, що SEVOTECH мав прямий контракт з заводом-виробником на постачання мін. Через те, що (Львівським арсеналом - ред.) не були дотримані певні процедури і часові рамки цей контракт не був виконаний. Після того вони (SEVOTECH - ред.) запропонували альтернативне постачання з третіх країн і SEVOTECH також надав докази, які стосуються того, що вони мали ліцензії. Окрім того, SEVOTECH стверджує, що частина мін вже готова і вони готові здійснити постачання всього об'єму, за які були перераховані їм гроші

зазначив він.

Нагадаємо

27 січня Служба безпеки України затримала Олександра Лієва у справі про підписання контракту Міністерства оборони з "Львівським арсеналом" про поставку боєприпасів. За кілька днів, 30 січня, Вищий антикорупційний суд відхилив клопотання сторони обвинувачення і відмовив у застосуванні до Лієва будь-якого запобіжного заходу.

Прокурори оскаржили це рішення і 12 лютого Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду обрала Лієву запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці до 8 квітня 2024 року з можливістю внесення 50 млн гривень застави. Сам екскерівник Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони заявив, що вважає рішення суду неправомірним.

УНН вирішив розібратися у цій справі і відновити хронологію.

16.03.24, 00:02 • [views_0]

Лілія Подоляк

Слайдер