zakon-pro-lyustratsiyu-ksu-perekhodit-do-zavershalnoyi-stadiyi-vivchennya-pitannya

Закон про люстрацію: КСУ переходить до завершальної стадії вивчення питання

 • 10422 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Завтра, 17 жовтня, відбудеться пленарне засідання Великої палати Конституційного Суду України, передає УНН.

Засідання палати розпочнеться о 10:00. На порядку денному засідання, опублікованому на сайті КСУ, три питання.

Одне із них — продовження розгляду справи щодо конституційності окремих положень Закону про очищення влади (так званий "закон про люстрацію" - ред.). І велика палата КСУ розглядатиме дане питання в режимі закритої частини пленарного засідання, тобто переходить до завершальної стадії.

Закон про люстрацію набув чинності 16 жовтня 2014 року і забороняє високопоставленим чиновникам часів експрезидента Віктора Януковича обіймати посади в органах державної влади протягом 5 або 10 років.

У 2014 році у КСУ надійшло два подання від Верховного суду України та одне подання від 47 народних депутатів щодо неконституційності деяких положень закону.

Разом з тим, про неконституційність окремих положень люстрації в Україні тричі заявляла Венеціанська комісія.

Натомість, є чимало прибічників "української" люстрації, які переконані у тому, що саме цей закон дозволив очистити верхівку влади від соратників Януковича.

"Попри всю критику, наш закон — єдина причина, яка змусила близько п'яти тисяч посадовців Януковича залишити важливі крісла і не дозволяє їм повернутися. Тому вони п'ятий рік відчайдушно намагаються скасувати ненависну їм норму", – раніше заявив народний депутат VIII скликання Єгор Соболєв.

Також нагадаємо, що завтра на сайті ЄСПЛ мають опублікувати перше рішення за позовами 5 люстрованих в Україні чиновників.

Українські Національні Новини

Політика