zakonodavtsi-ssha-progolosuvali-za-rozsekrechennya-informatsiyi-pro-pokhodzhennya-covid

Законодавці США проголосували за розсекречення інформації про походження Covid

 • 1440650 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. У п'ятницю Палата представників США одноголосно проголосувала за розсекречення інформації про потенційні зв'язки між пандемією Covid-19 та китайською лабораторією, яку підозрюють у витоку смертельного вірусу. Про це УНН інформує посилаючись на AFP.

Деталі

Минулого тижня Сенат уже проголосував за те, щоб вимагати від директора національної розвідки Авріл Хейнс розсекретити матеріали, а це означає, що законопроект тепер прямує до Білого дому на підпис президенту Джо Байдену.

У рамках окремого зусилля республіканці в Палаті представників у п'ятницю знову представили закон, що дає громадянам США право подавати до суду на Китай, який відкидає теорію витоку з лабораторії, за його «великомасштабну кампанію з викривлення фактів» під час спалаху.

«Ми повинні нарешті дізнатися правду про те, що сталося і хто був причетний до цього обману, щоб відновити справедливість щодо тих, хто сильно постраждав від Covid-19», - заявив конгресмен від Нью-Джерсі Кріс Сміт.

Доповнення

Спалах Covid-19 почався в 2019 році в східнокитайському місті Ухань і, за офіційними даними, призвів до майже семи мільйонів смертей у всьому світі, понад мільйон з яких - у Сполучених Штатах.

Але чиновники охорони здоров'я та розвідувальна спільнота США, як і раніше, розходяться в думках щодо того, чи передався він людям від зараженої тварини чи стався витік з Уханьського інституту вірусології.

Міністерство енергетики США з «низьким ступенем достовірності» дійшло висновку, що вірус, ймовірно, вийшов з-під контролю внаслідок нещасного випадку в лабораторії, погодившись з оцінкою ФБР, що суперечить висновкам інших агентств.

Роберт Редфілд, колишній директор Центрів з контролю та захисту від захворювань, виступив у середу перед сенаторами на підтримку теорії про витік з лабораторії, тоді як Національний інститут алергії та інфекційних захворювань та Національний інститут охорони здоров'я визначили інфіковану тварину як ймовірного винуватця.

«По суті, у розвідувальному співтоваристві існує широкий консенсус щодо того, що спалах не є результатом застосування біологічної зброї чи генної інженерії. Немає єдиної думки з приводу того, чи це витік з лабораторії», - повідомила Хейнс.

Українські Національні Новини

Новини Світу