zakonoproekt-radikaliv-pro-vidpovidalnist-za-falsifikat-likiv-u-radi-viznali-bezgluzdim

Законопроект радикалів про відповідальність за фальсифікат ліків у Раді визнали безглуздим

 • 7450 переглядiв

КИЇВ. 18 квітня. УНН. Експерти Головного науково-експертного управління ВРУ радять нардепам відхилити законопроект щодо посилення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів, поданий представниками Радикальної партії України. Про це йдеться у висновку ГНЕу до проекту ЗУ № 8467, передає УНН.

Законопроект було зареєстровано у червні 2018 року. Ініціатори документу - 19 народних депутатів, 70% з яких - представники фракції РПЛ.

Ініціатори проекту ЗУ пропонували парламенту підвищити рівень юридичної відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів та їх незаконний обіг. Але у ГНЕу не погодилися із пропозицією нардепів, назвали її необґрунтованою та такою, що суперечить вимогам регламенту ВРУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейтинг Ляшка на президентських виборах "підмочив" радикал Рибалка

"Твердження у пояснювальній записці до проекту про "низький рівень юридичної відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів, їх незаконний обіг", яке слугує одним із основних аргументів на користь пропонованих до статті 321-1 КК змін, не відповідає дійсності. До того ж у супровідних документах до проекту не наведено ані результатів кримінологічних досліджень, ані аналізу статистичних чи інших фактичних даних, які б доводили неефективність існуючих покарань за вчинення вказаного злочину.

Між тим зміна чинних законів і, зокрема, посилення встановлених ними покарань за вчинення злочинів доцільна лише тоді, коли переконливо доведено неефективність діючих законодавчих положень. Тому положення законопроекту, на наш погляд, є юридично й фактично необґрунтованими, що суперечить вимогам частини першої статті 91 Регламенту Верховної Ради України", - йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати прогнозують відсутність РПЛ у новому складі парламенту

Крім того, законотворці пропонували парламенту посилити міру покарання за умисну фальсифікацію лікарських засобів. Серед пропозицій - саджати за грати довічно.

Але у ГНЕу розтлумачили нардепам, що пропоноване суперечить засадничим положенням Кримінального Кодексу і статті 61 Конституції України.

"До того ж, звертаємо увагу, що у випадку прийняття законопроекту у пропонованій редакції складеться ситуація, за якої особі, яка умисно фальсифікувала лікарські засоби та (або) здійснювала обіг фальсифікованих лікарських засобів, у результаті чого загинула навіть одна людина (за відсутності у винного умислу щодо таких злочинних наслідків), у будь-якому випадку буде призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

У той же час за вчинення, наприклад, умисного вбивства двох або більше осіб (пункт 1 частини другої статті 115 КК) за наявності відповідних пом’якшуючих обставин суд може призначити винному покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років", - аргументували експерти та надали висновок відхилити законопроект за результатами розгляду в першому читанні.

Як писав УНН, за оцінками політологів, Радикальна партія Олега Ляшка має наднизькі шанси потрапити до наступного парламенту. 

За словами експертів, розхитує репутацію, зокрема, нардеп Сергій Рибалка. 

Додамо, що протягом року жоден законопроект, де у співавторах був Рибалка, так і не став законом

Українські Національні Новини

Політика