zakonoproekt-zelenskogo-pro-demonopolizatsiyu-spirtu-ne-gotoviy-do-rozglyadu-komitet-vr

Законопроект Зеленського про демонополізацію спирту не готовий до розгляду - комітет ВР

 • 10292 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Члени комітету Верховної Ради з питань розвитку економіки вирішили перенести обговорення президентського законопроекту про демонополізацію спирту (№2300) через його "сирість" та відсутність економічних розрахунків, повідомляє кореспондент УНН.

"Про економічний вплив і економічний фактор в цьому законопроекті не йдеться, як і в пояснювальній записці. У нас наступний комітет в середу, давайте спробуємо зібрати підкомітет з робочою групою, проговорити цифри, бо це ж галузь критична для країни. І зараз приймати рішення наосліп, не бачачи жодних цифр, жодного впливу та прогнозу на економіку в цілому – це недальновидно", - зазначив голова комітету Дмитро Наталуха.

Той факт, що профільне міністерство не надало членам комітету економічні прорахунки по законопроекту, засвідчив і Секретаріат.

Вислухавши доповідь представників Міністерства економіки, народні депутати зауважили, що уряд не готовий озвучити модель реформування спиртової галузі в цілому, бо там пропонують демонополізувати спиртову галузь вже зараз, а план приватизації ДП "Укрспирт" готують лише на грудень, хоча це взаємопов’язані процеси. У комітеті прозвучала пропозиція перенести обговорення на грудень, коли Міністерство економіки зможе представити повноцінний план приватизації ДП “Укрспирт”.

Робити демонополізацію без одночасної приватизації – це диверсія проти України, заявили присутні на засіданні цього комітету представники профспілки ДП "Укрспирт". Вони пропонують віддати на приватизацію непрацюючі спиртові заводи, а ті, що працюють, забезпечують людей робочими місцями і сплачують податки у бюджети – поки залишити в розпорядженні держави.

На відсутність економічних розрахунків в законопроекті Зеленського звернуло увагу і Головне науково-експертне управління Верховної Ради, що проводить експертизу усіх законопроектів. Там наголосили, що запропонована демонополізація спиртової галузі не містить прорахунків впливу на економіку країни, ризиків та прогнозів, і тому не зрозуміло, чим вона краща за існуючу.

Нагадаємо, законопроект Зеленського пропонує скасувати монополію державних заводів на виробництво спирту і дозволити цією діяльністю займатися, по суті, усім охочим при наявності відповідної ліцензії. Також пропонується скасувати норму, що зобов'язує використовувати український спирт для виробництва алкогольних напоїв, що реалізуються на території України.

Законопроект був зареєстрований 23 жовтня і викликав бурхливу дискусію в експертному середовищі. Економісти попереджають: якщо галузь демонополізувати перед приватизацією ДП "Укрспирт" – вартість активів державного підприємства зрівняється з ціною металобрухту.

І додають, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату і створення приватних монополій.

Загалом, більшість експертів схиляються до думки, що законопроект Зеленського про демонополізацію спирту вигідний лише великим горілчаним компаніям, які після отримання ліцензій побудують власні міні-заводи і будуть диктувати свої умови ринку, зокрема, середнім і дрібним виробникам.

Водночас, приватизація ДП “Укрспирт” опиниться під загрозою зриву, оскільки горілчані компанії після отримання ліцензій не будуть викупляти у держави спиртзаводи і вкладати в них кошти.

Тож, серед противників демонополізації і представники профспілки ДП "Укрспирт", які вважають, що демонополізація спиртової галузі призведе до того, що 5 тисяч їх співробітників залишаться на вулиці, а заводи в регіонах перетворяться на металобрухт.

Українські Національні Новини

Політика