zakupaly-neiakisnu-amunitsiiu-dlia-viiskovykh-eksvysokoposadovtsi-minoborony-postanut-pered-sudom

Експосадовці Міноборони закупили неякісну амуніцію для військових на 1,4 млрд грн: справу передали до суду

 • 24953 переглядiв

Колишні високопосадовці Міністерства оборони України постануть перед судом за закупівлю неякісних боєприпасів та засобів індивідуального захисту для військових, що поставило під загрозу життя солдатів та завдало величезних фінансових збитків державі.

Колишній заступник міністра оборони, керівник Департаменту держзакупівель МОУ, а також начальник Центрального управління контролю якості, які закупили неякісну амуніцію для військових, постануть перед судом. Про це повідомляє пресслужба ДБР, пише УНН.

Працівники ДБР завершили розслідування стосовно колишніх високопосадовців Міністерства оборони України, які закупали неякісну амуніцію для військових. Дії зловмисників загрожували життю та здоров’ю наших захисників й завдали багатомільйонних збитків державі. Обвинувальний акт направлено до суду,

- йдеться у повідомленні.

Деталі

Зазначається. що колишні заступник міністра оборони, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, т.в.о начальника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів, а також т.в.о начальника центрального управління контролю якості Міністерства оборони України підозрюються у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ, що спричинило тяжкі наслідки на 1,4 млрд гривень та у розтраті понад 222 млн грн.

Ексзаступник міністра оборони, зокрема, лобіював укладення договорів про постачання речового майна для військових: бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних Сил України за завищеними цінами та низької якості на загальну суму понад 1,4 млрд грн. Всі договори укладалися за умови повної передплати.

15.04.24, 13:17 • [views_0]

У другому епізоді фігуранти замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості. При цьому була здійснена стовідсоткова передоплата та порушена визначена інструкцією Міністерства процедура здійснення контролю за якістю товару. У результаті Збройні Сили України отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати у бою без загрози життю.

За сприяння Державної аудиторської служби України колишнім посадовцям було повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ, розтраті майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, вчинених за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 114-1, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Довідково

Минулого року СБУ оголосила колишньому заступнику міністра оборони та екскерівнику Департаменту державних закупівель підозру у причетності до розкрадання бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ, які виконують бойові завдання на фронті.

Йдеться про ексзаступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова та ексдиректора департаменту закупівель Міністерства оборони Богдана Хмельницького.

Нагадаємо

Перед судом постануть експосадовці за незаконну передачу у приватну власність земель міністерства оборони, через що держава зазнала збитків у понад 36 мільйонів гривень.