zakupivlia-produktiv-kharchuvannia-napriamu-u-vyrobnykiv-dlia-zsu-dast-do-20percent-ekonomii-koshtiv-hendyrektor-dot

Закупівля продуктів харчування напряму у виробників для ЗСУ дасть до 20% економії коштів – гендиректор ДОТ

 • 34308 переглядiв

Державний логістичний оператор заощадить до 20% вартості продуктів харчування та інших товарів, укладаючи прямі контракти з виробниками, уникаючи посередників та забезпечуючи контроль якості.

Прямі контракти з виробниками продуктів харчування та інших товарів дадуть до 20% економії від їх вартості. Таку думку в інтерв’ю "Українському радіо" озвучив гендиректор ДП "Державний оператор тилу" Арсен Жумаділов, передає УНН.

Зокрема, він відзначив, що ДОТ вже напряму закуповує у виробників хліб, хлібобулочні вироби та воду. Подальший рух у цьому напрямку призведе до серйозної економії бюджетних коштів.

"Ми розуміємо, що завдяки контрактам безпосередньо з виробниками нам вдасться зекономити орієнтовно 15-20% вартості товарів. Тобто, якщо ми говоримо про загальний річний бюджет у 40-45 мільярдів, і якщо орієнтовно 25 мільярдів ми будемо торгувати напряму у виробників, то ми матимемо економію орієнтовно в 5 мільярдів гривень. І ми в даному випадку говоримо про економію без шкоди для якості. Коли це будуть контракти безпосередньо з виробниками, то ми точно зможемо проконтролювати якість як на базі відвантаження, так і при прийманні. Це кращий і ретельніший спосіб, ніж воно є зараз, коли це відбувається через посередників", - розповів Жумаділов.

Він зазначив, що на вже укладених контрактах вдалося зекономити більше чотирьох мільярдів гривень.

"Саном на сьогодні, хоч ми і працюємо лише трохи більше 3 місяців, ми вже уклали майже 90 контрактів на загальну суму 11 мільярдів гривень. При цьому ми зекономили 4,6 мільярда гривень. Я думаю, це досить суттєво. І це та економія, яка дозволяє далі закуповувати для війська більше того, що воно потребує", - додав гендиректор ДОТ.

Додамо

За словами Жумаділова, посилення на законодавчому рівні оперативно-господарських санкцій до фірм, які не виконали зобов’язання перед іншими замовниками, дасть змогу "Державному оператору тилу" відсікати їх від участі у тендерах з постачання, зокрема, продуктів харчування, до ЗСУ.

Нагадаємо

Київський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову щодо оскарження вимог, встановлених у проєкті договору про закупівлю продуктів харчування для ЗСУ.

Зокрема, позивач оскаржував вимоги щодо зобов'язання постачальників вчасно реєструвати податкові накладні та надавати замовнику можливість перевіряти умови зберігання продуктів харчування, що постачатимуться військовослужбовцям.

Раніше Колегія Шостого апеляційного адміністративного суду за позовом фірми "Трейд Граніт Інвест" своїм рішенням скасувала умову про заборону участі в тендерах тих постачальників, які не виконали свої зобов'язання перед міністерством оборони України в 2022-2023 роках.

Через це "Державний оператор тилу" був змушений скасувати 11 тендерів.

Фірма "Трейд Граніт Інвест", скоріш за все, причетна до потужної інформаційної атаки на нову команду Міноборони та ДОТ, за якою міг стояти зрадник України віктор медведчук.