zakupka-innovatsiynikh-likiv-z-nayvischoyu-efektivnistyu-stepanov-rozpoviv-pro-initsiativu-moz

Закупка інноваційних ліків з найвищою ефективністю: Степанов розповів про ініціативу МОЗ

 • 12339 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Міністерство охорони здоров'я працює над закупівлею інноваційних лікарських засобів. На найближчому засіданні Кабінет міністрів має затвердити постанову про так звані “договори керованого доступу”, що дозволить державі укладати угоди, безпосередньо, з конкретним виробником на закупівлю інноваційних ліків. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає кореспондент УНН.

“...Міністерство охорони здоров'я працює над закупівлею інноваційних лікарських засобів, що виробляються одним виробником. Тобто, кожного року наші великі світові фармкомпанії випускають такі лікарські засоби, які є достатньо дороговартісними, виробляють тільки вони, але вони (лікарські засоби — ред.) показують дуже високу ефективність”, - повідомив Степанов.

Він зазначив, що "ефективність" — це збереження життя.

“Закупівля таких лікарських засобів буде відбуватися по завершенні процедури державної оцінки медичних технологій. У нас запроваджується такий процес - “оцінка медичних технологій”, - додав посадовець.

Він також нагадав, що наприкінці минулого року Кабінетом міністрів була ухвалена постанова, яка запроваджує оцінку медичних технологій.

“Це означає, що для лікування того чи іншого захворювання будуть використовуватися лікарські засоби, які показують найвищу ефективність — це дуже важлива річ. Тому що в нас в країні, по деяким дослідженням, до 48% використання лікарських засобів, які вживаються громадянами, - без доведеної ефективності", - наголосив очільник Мінздоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ розширив перелік препаратів для онкохворих

З його слів, на основі оцінки медичних технологій МОЗ хоче запровадити в державі “договори керованого доступу”.

“Це коли договори укладаються з конкретним виробником на ці інноваційні лікарські засоби. Даний проект постанови вже погоджений із моїми колегами... Думаю, що на найближчому засіданні Кабінету міністрів він буде прийнятий. Це буде черговий прорив, чергова перемога української медицини”, - додав він.

Нагадаємо, в листопаді минулого року УНН повідомляв, що Міністерство охорони здоров’я України ініціює впровадження передових технологій у формуванні номенклатури медичних закупівель за кращими світовими стандартами. Відтепер перевагу надаватимуть тим лікарським засобам, які охоплюватимуть більшу кількість пацієнтів, матимуть вищу ефективність та додану вартість життя.

Українські Національні Новини

Політика