zaprovadzhennya-rinku-elektroenergiyi-ne-vpline-na-yiyi-tsinu-dlya-naselennya-ekspert

Запровадження ринку електроенергії не вплине на її ціну для населення – експерт

 • 10615 переглядiв

КИЇВ. 12 липня. УНН. Запуск ринку електроенергії не призведе до зростання тарифів для населення, до кінця 2020 року вони не зміняться. Про це заявив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець в ефірі телеканалу ZIK, передає УНН.

"Згідно з постановою Кабінету Міністрів на державну генерацію – "Енергоатом" і "Укргідроенерго" – покладено обов’язки з забезпечення електричною енергією населення в першу чергу, і малих непобутових споживачів під назвою "універсальна послуга". Я не кажу, що електрична енергія, вироблена з "Енергоатому", продається дешевше собівартості. Ні, вона продається з певною невеличкою націнкою для населення. Але це дозволяє стримувати зростання тарифу для кінцевого споживача", - заявив Трохимець.

Експерт зазначив, що такий крок уряду – покладення спецзобов’язань саме на державні компанії — це використання внутрішнього резерву країни, зокрема, у вигляді атомної генерації, для захисту населення і забезпечення його електроенергією за прийнятним тарифом на перехідний період. Трохимець також додав, що тарифи для населення залишаться незмінними до кінця 2020 року, та наголосив: на сьогодні вони є найнижчими в Європі.

Нагадаємо, 1 липня запрацював новий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України "Про ринок електричної енергії". Згідно з законом, нова модель передбачає запровадження таких сегментів як ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу наперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду 5 липня заявив, що новий ринок електроенергії функціонує успішно, і ціна на електроенергію не зросла. А також наголосив, що енергоринок з 1 липня працює в межах тих запобіжників та цінових обмежень, які були створені рішеннями уряду та галузевого регулятора.

Українські Національні Новини

Економіка