zasudzheniy-v-rf-politvyazen-dobuvaye-termin-v-kharkovi

Засуджений в РФ політв'язень добуває термін в Харкові

 • 17604 переглядiв

КИЇВ. 30 червня. УНН. Українець Сергій Литвинов, засуджений російським судом і визнаний політв'язнем Міністерством закордонних справ України та російським правозахисним центром "Меморіал", добуває призначений йому термін в колонії на території України. Звільнити його не дає міжнародний договір між Росією і Україною. На це звернула увагу "Нова газета", передає УНН із посиланням на Радіо Свобода.

Жителя села Комишне Луганській області Сергія Литвинова затримали влітку 2014 року в Ростові-на-Дону. У 2016 році він був етапований в колонію в Магадан, отримавши за вироком суду в Ростові вісім з половиною років ув'язнення за розбій. 

МЗС України включило Литвинова в список ув'язнених, незаконно утримуваних в Росії, політв'язням його погодився визнати правозахисний центр "Меморіал", який відзначив, що кримінальне переслідування українця здійснювалося з порушенням його права на справедливий судовий розгляд.

У березні нинішнього року Литвинов був переданий Україні. Але він не був там відпущений, а продовжує залишатися ув'язненим, завершуючи свій термін в колонії в Харкові. За процедурою обміну ув'язненими, український суд повинен погодитися з вироком у Росії і підтвердити, що він залишиться в силі і після передачі людини на батьківщину. Підписана Росією і Україною Конвенція про передачу засуджених до позбавлення волі для подальшого відбування покарання забороняє помилувати Литвинова, а в разі, якщо він буде випущений достроково, його кримінальне переслідування в Росії буде визнаватися законним, зазначає "Новая газета".

Проте Литвинов попросив про помилування президента Зеленського, відповідь на це прохання на момент написання статті отримано не було.

В Росії незаконно утримуються близько 120 громадян країни. Найвідоміші такі політв'язні це звинувачений в тероризмі режисер Олег Сенцов і обвинувачені в участі в бойових діях на чеченській стороні Микола Карпюк та Станіслав Клих. У разі їх передачі Україні законно звільнити їх так само буде неможливо, пише "Новая газета".

Нагадаємо, помер адвокат українського політв'язня Сергія Литвинова.

Українські Національні Новини

Політика