zavdyaki-diya-siti-obsyag-investitsiy-v-ukrayinu-zroste-magaletska

Завдяки Дія Сіті обсяг інвестицій в Україну зросте – Магалецька

 • 18963 переглядiв

Керівниця Офісу Національної інвестиційної ради Ольга Магалецька прокоментувала для Kinstellar деталі запровадження Дія Сіті.

КИЇВ. 21 липня. УНН. У середу, 21 липня, відбувся вебінар «Дія Сіті – що очікувати бізнесу?», організований юридичною фірмою Kinstellar спільно з Офісом Національної інвестиційної ради, де керівниця Офісу Ольга Магалецька прокоментувала деталі запровадження Дія Сіті, передає УНН.

Вона розповіла, що Дія Сіті складається з пакету із трьох законопроєктів. Якщо рамковий проєкт закону №4303 вже отримав підтримку в Парламенті, то над двома іншими робота ще триває. Мова йде про податковий законопроєкт №5376 і третій, так званий «силовий» законопроєкт, який поки не зареєстровано у Верховній Раді. Також, за її словами, роботу над усіма підзаконними актами планується завершити до кінця року.

Під час вебінару підняли питання критеріїв вступу до Дія Сіті, податкових умов та умов працевлаштування. Магалецька розповіла, що доопрацювання законопроєктів відбувається у постійних тісних консультаціях з представниками ІТ-галузі. Прозорість має сприяти зростанню обсягу інвестицій в Україну та створенню «нових правил гри» для ІТ-галузі в цілому.

Так, на її думку, критерії до вступу є чітко прописаними і полишеними суб’єктивізму. На питання про імовірні утиски з боку регуляторних органів по відношенню до тих, хто не захоче приєднуватися до Дія Сіті, вона зауважила, що спецрежим – це добровільна альтернатива. Більше того, Магалецька нагадала, що в оновлену редакцію проєкту закону №4303 було внесено норму, що такі загальні засади, як свобода діяльності, невтручання та презумпція правомірності діяльності поширюватимуться на всіх суб’єктів, що здійснюють діяльність в ІТ-сфері, не лише на резидентів Дія Сіті. Вона зазначає, що багато питань навколо Дія Сіті обросли міфами через недовіру частини суспільства до держави. Але Дія Сіті, на її думку, не той випадок.

Керівниця Офісу Національної інвестиційної ради навела приклад компромісу в напрацюванні законодавства про Дія Сіті в питаннях договорів про неконкуренцію. На запит ІТ-спільноти з закону видалили вимогу про форму та мінімальний поріг оплатності договорів про неконкуренцію. Це - питання, що мають залишитися на розсуд роботодавця та працівника.

На питання, чи поширюватимуться пільгові податкові ставки на працівників компаній-резидентів Дія Сіті, які не займаються безпосередньо ІТ-питаннями, Магалецька відповіла ствердно. За її словами, спеціальна система оподаткування фіксується для юридичної особи. Відповідно, спеціальні умови мають поширюватися на усіх працівників, неважливо, чи це ІТ-розробник, маркетолог чи менеджер.

Нагадаємо, Дія Сіті – це це спеціальний правовий режим для ІТ-індустрії в Україні, що має посприяти розвитку цифрової економіки, створенню вітчизняних інноваційних продуктів та розвитку ІТ-освіти в України.

Раніше Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що спеціальний правовий режим Дія City допоможе збільшити доходи від IT з 6 мільярдів до 16,5 мільярда доларів до 2025 року.

Українські Національні Новини

Економіка