zayava-komisiyi-nato-ukrayina-soyuzniki-pidtrimuvali-rishennya-samitu-v-bukharesti

Заява Комісії НАТО-Україна: союзники підтримують рішення саміту в Бухаресті

 • 10972 переглядiв

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. Комісія НАТО-Україна сьогодні зустрілася в Києві у присутності Президента Володимира Зеленського та членів Кабінету міністрів України, щоб обговорити ситуацію з безпекою в Україні та навколо неї, процес реформ всередині країни, а також прогрес в партнерстві Альянсу з Україною. Про це йдеться в заяві, поширеній сьогодні пресслужбою НАТО за підсумками засідання Комісії, передає УНН.

"Сьогодні ми обговорили ситуацію з безпекою на сході України, яка продовжує викликати серйозну стурбованість. Союзники дали високу оцінку президенту Зеленському за його прихильність до мирного врегулювання конфлікту на сході України. Ми підтвердили нашу підтримку врегулювання конфлікту дипломатичними засобами, відповідно до Мінських угод, які повинні бути повністю виконані усіма сторонами; Росія, яка підписала Мінські угоди, несе в цьому значну відповідальність. Ми підтримуємо зусилля нормандського формату, Тристоронньої контактної групи і ОБСЄ. Ми закликаємо Росію припинити будь-яку політичну, фінансову і військову підтримку бойовиків, припинити військове втручання в Донецькій і Луганській областях і вивести війська, техніку і найманців з території України, а також повернутися до Спільного центру контролю та координації", - сказано в заяві.

У НАТО також наголосили на важливості гарантуванні безпеки та повного і безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ аж до кордону Росії і України.

"Ми вітаємо розведення сил навколо Станиці Луганської та підтримуємо зусилля зі здійснення розведення в інших позначених районах у межах зусиль з цілковитого виконання Мінських угод. Союзники вітають постійну прихильність України справі JIT (спільної слідчої групи) з розслідування катастрофи рейсу MH17", - заявили в Альянсі.

Крім того, як сказано в заяві, в НАТО рішуче засуджують і не визнають незаконну анексію Криму Росією.

"Крим - це територія України. Ми закликаємо Росію повернути контроль над Кримом Україні. Ми засуджуємо триваюче і широкомасштабне нарощування військової потужності Росії в Криму, яке є частиною більш широкої моделі російських агресивних дій в регіоні", - йдеться в заяві.

Союзники висловили глибоку стурбованість порушеннями прав людини, здійснюваними російською "владою" в Криму проти всіх українців, включаючи кримських татар, і членів інших місцевих громад.

"Реакція НАТО у відповідь на незаконні дії Росії в Україні підтримала загальні міжнародні зусилля, включаючи санкції. Не може бути формули "бізнес як завжди" (business as usual), поки не відбудеться чіткої, конструктивної зміни в діях Росії, яка демонструвала б дотримання міжнародного права і її міжнародних зобов'язань та відповідальності", - заявили в НАТО.

Союзники також привітали обмін утримуваними особами між Україною і Росією, назвавши це "кроком в правильному напрямку", а також закликали Росію повернути захоплені судна.

"Відповідно до резолюції ГА ООН 73/263 від 22 грудня 2018 роки ми закликаємо Росію негайно звільнити і дозволити повернення в Україну без попередніх умов громадян України, які були незаконно затримані і засуджені без урахування вимог міжнародного права, а також як переміщені або депортовані через міжнародно визнані кордони з Криму до Російської Федерації", - сказано в заяві.

В Альянсі також повідомили, що дали високу оцінку Україні за успішне проведення мирних і конкурентних виборів в 2019 році. З точки зору НАТО, виборці надали новому уряду і парламенту додаткову можливість для продовження широкомасштабних реформ, які повинні повністю відповідати міжнародним зобов'язанням України.

"Що стосується закону про освіту, прийнятого Верховною Радою у вересні 2017 року, союзники закликають Україну повністю виконати рекомендації та висновки Венеціанської комісії. Україна прихильна до цього", - заявили в НАТО.

Союзники також привітали досягнутий успіх і сподіваються на подальший прогрес в реформуванні сектора безпеки і оборони України, включаючи реалізацію закону про національну безпеку 2018 року.

"Союзники закликали Україну прийняти й імплементувати підзаконні акти, що виходять із закону про національну безпеку, в тому числі про Службу безпеки України, про новий парламентський комітет з нагляду, розвідки, державної таємниці та оборонних закупівель", - йдеться у заяві.

Повідомляється, що союзники сповнені рішучості надавати постійну підтримку програмам реформ України в секторі безпеки і оборони.

"Чорноморський регіон має стратегічне значення для Альянсу та його партнерів. Союзники вітають розвиток діалогу і співробітництва між НАТО і Україною з питань безпеки в Чорноморському регіоні. Відповідно до рішення міністрів закордонних справ НАТО від 2019 року, союзники посилили свою практичну підтримку Україні, включаючи співробітництво з її військово-морським флотом, ситуаційну обізнаність, відвідування портів, навчання та обмін інформацією", - сказано в заяві союзників, які пообіцяли і надалі підтримувати зусилля України щодо зміцнення здатності протистояти гібридним загрозам.

"У світлі знову заявлених устремлінь України до членства в НАТО, ми підтримуємо наші рішення, прийняті на саміті в Бухаресті і наступних самітах. Ми будемо спільно працювати над зміцненням і адаптацією нашого особливого партнерства в рамках Комісії НАТО-Україна, яке сприятиме побудові стабільної, мирної та неподільної Європи. Незалежна, суверенна і стабільна Україна, твердо віддана демократії та верховенству закону, є ключем до євроатлантичної безпеки", - заявили в НАТО.

Нагадаємо, Комісія Україна-НАТО обговорила ситуацію з безпекою на Донбасі.

Українські Національні Новини

Новини Світу