zayava-marin-sprovokuvala-reaktsiyu-sil-oboroni-finlyandiyi-tam-ne-obgovoryuvali-mozhlivu-peredachu-hornet-ukrayini

Заява Марін спровокувала реакцію сил оборони Фінляндії: там не обговорювали можливу передачу Hornet Україні

 • 3847353 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. Сили оборони Фінляндії не обговорювали можливу передачу винищувачів Hornet Україні, дискусію щодо цього підняла прем'єр-міністр країни Санна Марін, перебуваючи з візитом у Києві 10 березня. У ВПС країни заявили, що навіть якби винищувачі передали, навряд чи б висталило ресурсів для цього процесу, пише УНН з посиланням на Helsingin Sanomat.

Цитата

"Ми не обговорювали це питання в силах оборони, і я не знаю про будь-які відповідні завдання від Міністерства оборони", - повідомив командувач ВПС генерал-майор Юха-Пекка Керанен у коментарі HS.

Він додав: "Я так розумію, що прем’єр також мала на увазі можливий розгляд цього питання пізніше, коли Hornet підуть".

Деталі

За словами генерал-майора, Сили оборони Фінляндії "не можуть дозволити собі відмовитися" від флоту Hornet, доки на заміну не будуть введені в оперативне використання винищувачі F-35. Окрім цього, процес передачі винищувачів був би багатоетапним і з залученням великих інвестицій, пояснив він.

Спочатку Сили оборони мали б затвердити льотну придатність винищувачів, до того ж їх надання має схвалити адміністрація США. За словами Керанена, організація підготовки до використання винищувачів також буде проблемою, оскільки ресурси ВПС зараз витрачаються на впровадження майбутньої системи F-35 і підтримання боєготовності.

"Якби, незважаючи ні на що, було вирішено передати винищувачі у 2030-х роках, мінімальною вимогою були б інвестиції в структурні оновлення, необхідні для льотної придатності... Обладнання F/A-18 A, B, C і D виходить з експлуатації, і в цьому випадку, безумовно, виникнуть значні проблеми з доступністю структурних і запасних частин, що ще більше збільшить розмір інвестицій", - підсумував генерал-майор.

Як пише видання, нинішній флот Фінляндії Hornet буде виведено з 2025 року. Наразі країна має 62 одиниці McDonnell Douglas F/A-18 Hornets. Раніше громадськість повідомляла, що Hornet, які, ймовірно, будуть зняті, в основному будуть використовуватися як запчастини. Для заміни винищувачів буде закуплено 64 винищувачі Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Доповнення

Як повідомляло фінське видання yle, прем'єр-міністр Санна Марін, яка відвідала Київ 10 березня, заявила, що Фінляндія спільно із союзниками могла б розглянути надання Україні винищувачів.

"Так, я думаю, що ми можемо дискутувати й щодо Hornet, чи можна буде їх передати Україні і яка для цього буде потрібна підготовка", - сказала вона.

Нагадаємо

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін під час брифінгу з Президентом Володимиром Зеленським у Києві заявила, що її країна готує чотирнадцятий пакет військової допомоги Україні.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    путін може поїхати на саміт G20 до Індії - Bloomberg

     • 1060099 переглядiв

    На острові Ява сталося виверження вулкана

     • 1648157 переглядiв