zayava-ukrayini-schodo-priskorenogo-vstupu-do-nato-stala-nespodivankoyu-dlya-administratsiyi-baydena-politico-1

Заявка України на прискорений вступ до НАТО стала несподіванкою для адміністрації Байдена - Politico

 • 150848 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Заява України про те, що вона прагне прискореного вступу до НАТО, стала несподіванкою для адміністрації президента США Джо Байдена. Про це повідомило видання Politico з посиланням на двох американських чиновників, знайомих з внутрішніми обговореннями, пише УНН.

Деталі

Видання зазначає, що спікерка Палати представників Сполучених Штатів Ненсі Пелосі уникла чіткої відповіді на запитання, чи підтримує вона вступ України до НАТО, але сказала, що схвалює "гарантії безпеки" для Києва.

"Ми дуже віддані демократії в Україні. Виграймо цю війну. Але я була б за те, щоб вони мали гарантію безпеки", - сказала Пелосі.

Тим часом конгресмен Майк Квіглі зауважив, що боротьба України "є причиною, чому ми взагалі створили НАТО". Він сказав: "Після Другої світової війни ми визнали, що авторитарному режиму не можна дозволити знищити демократичну країну. Я думаю, що ми маємо це підтримати".

Цитата

"За словами двох американських чиновників, знайомих із внутрішніми дискусіями, заява України про те, що вона прагне прискореного вступу до НАТО, стала несподіванкою для адміністрації Байдена" - зазначили журналісти Politico, утім жодної прямої цитати не навели.

Додамо

Членство України в НАТО протягом тривалого часу було гострою темою у Вашингтоні через 5 статтю Північноатлантичного договору, згідно з якою США здійснює військовий захист будь-якої країни-члена НАТО, яка зазнає нападу. Через те, що останні десятиліття загроза повномасштабного вторгнення росії в Україну зростала, Київ прагнув отримати ці військові гарантії.

Захід побоюється, що негайний вступ України до НАТО, який вимагає одностайного схвалення всіх 30 країн-членів, призведе до війни між Сполученими Штатами та росією через вторгнення москви в Україну, а також через примусові анексії рф тимчасово окупованих територій України, пише видання.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський заявив 30 вересня, що Україна подає заявку "за прискореною процедурою" на членство в НАТО.

Країни Балтії оголосили, що "повністю підтримують якнайшвидше прийняття України" до оборонного альянсу.

США та Канада також висловили підтримку членству України в НАТО, але утрималися від обіцянок прискорити її прийняття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “путін стратегічно програв” – політолог про подачу заявки України на членство в НАТО

Українські Національні Новини

Політика