zbori-aktsioneriv-pat-motor-sich-31-sichnya-dopomozhut-zapobigti-zakhoplennyu-pidpriyemstva-nelegitimnim-menedzhmentom-zayava-aktsioneriv

Збори акціонерів ПАТ "Мотор Січ" 31 січня допоможуть запобігти захопленню підприємства нелегітимним менеджментом - заява акціонерів

 • 18236 переглядiв

КИЇВ. 17 січня. УНН. До нинішнього часу більше 80% акціонерів ПАТ "Мотор Січ" підтримали проведення 31 січня поточного року позачергових загальних зборів, на яких планується повернути діяльність підприємства в правове русло, а також запобігти його захопленню нелегітимним менеджментом компанії. Про це в своїй спільній заяві повідомили ініціатори скликання зборів, компанії-акціонери Skyrizon і "МС-4" (група DCH), передає УНН.

"Участь в управлінні акціонерним товариством - невід'ємне і фундаментальне право кожного акціонера, а вищим органом управління будь-яким акціонерним товариством є загальні збори акціонерів. Згідно чинному українському законодавству всі акціонерні товариства зобов'язані проводити такі збори не рідше 1 разу на рік (ст. 32 Закону України "Про акціонерні товариства" № 514-VI від 16.08.2020 р). Останній раз збори акціонерів ПАТ "Мотор Січ" скликались майже 4 роки тому - 30 березня 2017 року, що є серйозним порушенням прав власників акцій", - сказано в повідомленні на сайті зборів.

Автори документа наголосили, що колегіальним органом, що здійснює захист прав акціонерів, є Наглядова Рада. Однак Наглядова рада ПАТ "Мотор Січ" до нинішнього часу втратила легітимність, оскільки була обрана ще 30 березня 2017 року і законодавчо встановлений трирічний термін її повноважень закінчився ще 30 березня 2020 року. З огляду на цей факт, в даний час наглядова рада підприємства має тільки одне право - скликати загальні збори акціонерів.

"Однак незважаючи на багаторазові звернення акціонерів ПАТ "Мотор Січ", діюча "наглядова рада" цю функцію не виконує. Такі дії ми розцінюємо як спробу захоплення підприємства і вважаємо за необхідне провести загальні збори акціонерів в самий найближчий час", - йдеться в документі.

Skyrizon і "МС-4" також нагадали всім акціонерам, що з документацією щодо позачергових загальних зборів можна ознайомитися на сайті https://mc-osa.com.ua/ua/.

Раніше ексвласник ПАТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв, який за інформацією ЗМІ в 2016 році продав китайським інвесторам свій контрольний пакет акцій, опублікував на сайті заводу заяву зі звинуваченнями на адресу ініціаторів проведення позачергових зборів акціонерів 31 січня 2021 року. Водночас, виконавчий директор Антирейдерського союзу Андрій Семидідько вважає, що дії і публічні висловлювання Богуслаєва спрямовані на те, щоб всупереч закону зберегти за собою контроль над підприємством. Він переконаний, що на "Мотор Січі" реалізована складна схема рейдерського захоплення.

"Думаю, багато хто бачив результати журналістського розслідування, згідно з яким Богуслаєв блокує китайським власникам контрольного пакета акцій доступ на підприємство за сприяння правоохоронців, суддів, чиновників - як спочатку за Порошенка, так зараз і за Зеленського. Сліди ведуть до вищих ешелонів влади, де в упор не хочуть розуміти, що підприємство, приватизоване в 1998 році, розвивається за законами ринку. В СБУ, яка наклала арешт на акції, але "диверсантів" і "зрадників" у відповідній кримінальній справі не знайшла. В АМКУ, де чинуші бояться дати дозвіл на концентрацію, але не бояться потім, що їх посадять за саботаж. У наявності всі підстави для того, щоб вважати дії влади експропріацією інвестицій, йти в міжнародний арбітраж і вимагати від держави України відшкодування 3,5 млрд дол. збитку, що, власне, і зробили китайці", - зазначив Семидідько.

Українські Національні Новини

Економіка