zbori-suddiv-ksu-vidbudutsya-o-12-00-slidenko

Збори суддів КСУ відбудуться о 12:00 - Сліденко

 • 17375 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. Завтрашнє засідання Конституційного Суду України заплановано на 12:00. Про це в коментарі УНН повідомив суддя КСУ Ігор Сліденко.

“Я не знаю, в порядку денному нібито є засідання. А чи буде, то про це можу сказати тоді, коли збори відбудуться. У порядку денному на завтра є збори суддів Конституційного Суду. На 12-ту годину”, - заявив суддя КСУ.

Нагадаємо, представниця Верховної Ради в КСУ, народна депутатка від фракції “Слуга народу” Ольга Совгиря сьогодні заявила, що Конституційний Суд України 5 січня планує зібратися на збори для розгляду питання щодо указу Президента України Володимира Зеленського про відсторонення від посади судді, голови КСУ Олександра Тупицького.

Додамо, що за інформацією ОПУ, після підписання Президентом України Володимиром Зеленським указу, яким голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького було відсторонено від посади та виконання обов’язків строком на два місяці, суддя не має повноважень на скликання спеціального засідання Конституційного Суду.

Раніше у КСУ заявили, що Президент Володимир Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень видавши указ №607/2020 від 29 грудня 2020 року "Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України".

Глава держави зобов’язаний негайно скасувати свій указ, а суддя Олександр Тупицький - продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції.

Так, Президент України Володимир Зеленський 29 грудня підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

Тоді УНН зазначав, що згідно зі статтею 149-1 Конституції України, повноваження судді Конституційного Суду України припиняються у разі:

1) закінчення строку його повноважень;
2) досягнення ним сімдесяти років;
3) припинення громадянства України або набуття ним громадянства іншої держави;
4) набрання законної сили рішенням суду про визнання його безвісно відсутнім або оголошення померлим, визнання недієздатним або обмежено дієздатним;
5) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього за вчинення ним злочину;
6) смерті судді Конституційного Суду України.
Під жоден із пунктів голова КСУ Олександр Тупицький не підпадає. Тож, ймовірно, рішення Зеленського було прийнято всупереч Конституції, на основі статті 154 КПК України: “Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців”.

У той же час, у КСУ відреагували на це рішення заявою і зазначили, що скликають спеціальне засідання.

Раніше Офіс Генерального прокурора зауважив, що повідомив про підозру голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому й надіслав клопотання Президенту України Володимиру Зеленському щодо відсторонення Тупицького з посади голови КСУ.

Як повідомляв УНН, голова Конституційного Суду Олександр Тупицький не прийшов до Офісу Генерального прокурора у понеділок, 28 грудня, для участі у процесуальній дії. Повідомлення про підозру йому мали надіслати поштою.

Крім того, варто зазначити, що ДБР наприкінці жовтня заявляло, що розслідує низку кримінальних справ, у яких перевіряється причетність Тупицького до скоєння злочинів у складі злочинної організації.

Також Державним бюро розслідувань було розпочато досудове розслідування за фактами самовільного зайняття земельної ділянки на території Криму, а також державної зради головою Конституційного суду України.

Заява ДБР пролунала після того, як 27 жовтня Конституційний суд України визнав такою, що не відповідає Конституції України статтю 366-1 КК, яка передбачала відповідальність за брехню у декларації, що ознаменувало початок так званої "конституційної кризи" в Україні.

У листопаді 2020 року голова Конституційного суду України Олександр Тупицький не з’явився до Державного бюро розслідувань, де його мали допитати.

Українські Національні Новини

Політика