zelena-energetika-chi-tes-eksministr-energetiki-vkazav-shlyakh-ukrayini

"Зелена" енергетика чи ТЕС: ексміністр енергетики вказав шлях України

 • 10721 переглядiв

КИЇВ. 5 вересня. УНН. Україна має орієнтуватися на власний енергетичний потенціал, обираючи свій перспективний шлях. Про це УНН заявив ексміністр енергетики України Іван Плачков.

"Україна повинна йти розумним шляхом. Треба використовувати той енергетичний потенціал, який є. Тому що різні країни йдуть різними шляхами і вони роблять все можливе для того, щоб забезпечувати енергоресурсами споживачів у повному обсязі, при цьому робити мінімальні цінники і використовувати власний енергоресурс", - сказав Плачков.

За словами експерта, "зелений" шлях дуже дороговартісний, тому українці не можуть дозволити собі таку стратегію прямо зараз.

"Потрібно зрозуміти, що абсолютний розвиток "зеленої" енергетики можуть дозволити собі дуже багаті країни і багаті споживачі, які можуть заплатити за цю електроенергію вдвічі чи втричі дорожче, ніж вона виробляється на традиційних джерелах", - зауважив ексміністр.

Плачков вважає, що наразі Україна має використовувати комбіновану модель.

"Повинен бути комбінований шлях. Це майбутнє енергетики. Ми повинні використовувати сьогодні балансуючі теплові електростанції, і по можливості розвивати "зелену" енергетику. Тобто має бути виважений підхід із використанням всіх можливостей і в цілому енергетичного потенціалу, який є у нас в Україні", - сказав Плачков.

Він зауважує, що такий комбінований підхід практикують і європейські країни.

"Наприклад, Німеччина декламує, що вони відмовляються від атомної енергетики та вугільних станцій, а при цьому вводять в експлуатацію вугільну електростанцію потужністю 1300 мкВт. Польща будує вугільну станцію, бо у них є вугілля для того, щоб збалансувати ціни. Сполучені штати вводять на атомних електростанціях блочні реактори. Китай упроваджує "зелену" енергетику, але паралельно по 10 блоків на 1000 мкВт на рік вводять атомних станцій", - підсумував Плачков.

Нагадаємо, в Україні добудовують нові потужності Дністровської ГАЕС.

Українські Національні Новини

Політика