zelenskiy-dav-zelene-svitlo-na-zakupivli-sanktsiynikh-atomnikh-reaktoriv-iz-rf

Зеленський дав "зелене світло" на закупівлі санкційних атомних реакторів із РФ

 • 20585 переглядiв

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Закупівля реакторів для анонсованої Володимиром Зеленським добудови енергоблоків Хмельницької АЕС, ймовірно, буде відбуватися у росіян. Про це повідомили у Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки, передає УНН.

При цьому, виробники цих реакторів нині у санкційних списках України, уточнили експерти.

"Найбільш ймовірними "кандидатами" можуть бути реактори ВВЕР-1000/В-320 та ВВЕР-1000/В-392Б, які виробляються російськими компаніями із санкційних списків", - зазначили у Центрі з ядерної та радіаційної безпеки.

Зазначимо, ВВЕР-1000 виготовляють "Іжорські заводи" РФ, а до 90-х років також виготовляли заводи "Атоммаш" у РФ та Škoda JS у Чехії.

Останній, за даними ЗМІ, також належить російській групі "Объединенные машиностроительные заводы" ("ОМЗ"). Його контролює "Газпромбанк", основним акціонером якого є компанія "Лідер" Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

В Україні, Швейцарії та Чехії правоохоронці розслідували справи щодо хабара від Skoda JS українському нардепу Миколі Мартиненку ("Народний фронт"), який вважався куратором "Енергоатому". Варто зазначити, що "Енергоатом" досі купує обладнання у Škoda JS, проте куратором "Енергоатому" вже називають наближеного до РФ Андрія Деркача.

Нагадаємо, у ніч з 22 на 23 вересня Президент Володимир Зеленський опублікував указ, яким передбачено добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС на конструкціях 1980-х років, з бюджетом у понад 72 млрд грн. Експерти відзначають, що проект не пройшов експертизу Держатомрегулювання та є безглуздим із точки зору збільшення профіциту електроенергії у країні.

"З огляду на те, що атомна генерація в Україні - державна, то очевидно, що за будь-які добудови будемо платити ми з вами, засобами, які платимо щомісяця по рахунках за електроенергію", - підкреслили експерти.

Українські Національні Новини

Політика