zelenskiy-khoche-dopovniti-zakon-pro-zaboronu-vikoristannya-simvoliki-z-i-v

Зеленський хоче доповнити закон про заборону використання символіки "Z" і "V"

 • 128684 переглядiв

КИЇВ. 13 травня. УНН. Президент Володимир Зеленський ветував закон про запровадження кримінальної відповідальності за використання символіки вторгнення росії, пише УНН з посиланням на картку документу.

Деталі

Так, Президент пропонує частину шосту статті 2 Закону, яка передбачає, що заборона використання визначеної символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну не поширюється на випадки її використання з легітимною метою.

Зокрема, пропонується доповнити статтю абзацами такого змісту:

- в експозиціях музеїв, тематичних виставках, Музейному фонді України, а також бібліотечних фондах на різних носіях інфрмації;
- у процесі наукової діяльністі, в тому числі під час наукових досліджень та поширення їх результатів у не заборонений законодавством України спосіб;
- під час викладення або реконструкції (зокрема історичної) історичних подій;
- у посібниках, підручниках та інших матеріалах наукового, освітнього і навчального характеру, які використовуються у навчальному, навіально-виховному та освітньому процесах.

Президент також пропонує частину другу статті 4 доповнити новим пунктом 5 такого змісту:

5) у Законі України «Про громадські об'єднання» (Відомості Верховної Ради України, 2013 р., №1, ст. 1 із наступними змінами):

Частину першу статті 4 викласти в такій редакції:

1. Утворення і діяльність громадських об'єднань, мета (цілі) або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я, населення, пропаганду комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, порушення рівноправності громадян залежно від їх раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця. проживання, за мовними або іншими ознаками; поширення відомостей, що містять виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії росiйської федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України; пропаганду російського нацистського тоталітарного режиму, збройної aгpeciї російської федерації проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, забороняються";

частину другу статті 18 доповнити абзацом такого змісту: у символіці громадського об'єднання не може використовуватися символіка комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, символіка воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну".

Нагадаємо

1 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7214, який забезпечує захист України в інформаційному просторі, забороняє використання російської неонацистської символіки “Z”, “V” та визнає росію державою-терористом.

Українські Національні Новини

Політика