zelenskiy-maye-zapitannya-do-baydena-chomu-ukrayina-dosi-ne-v-nato

Зеленський має запитання до Байдена: чому Україна досі не в НАТО?

 • 13588 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Президент України Володимир Зеленський заявив, що має дуже просте питання до президента США Джо Байдена: чому Україна досі не в НАТО?. Про це він сказав в інтерв’ю виданню Axios, яке виходить на американському телеканалі HBO, пише УНН з посиланням на пресслужбу ОПУ.

Деталі

Зеленського запитали, що б він сказав президенту США Джо Байдену, якби той був зараз тут.

“Я розумію — зараз багато викликів, і я не буду егоїстом. Якби він сидів переді мною, я б не починав з того, що потрібно Україні чи що потрібно відносинам між Україною та Сполученими Штатами. Спочатку я чесно побажаю йому впоратися з усіма викликами, які стоятимуть перед ним — світовими викликами, COVID-19. Справді, було багато зроблено, це ми зараз бачимо”, — зазначив Зеленський.

Президент зазначив, що хотів би, щоб США вдалося й те, про що говорив Байден.

“Він говорив, що піклується, буде піклуватися і робити все задля безпеки Європи. А для нас це найважливіше, тому що для нас безпека Європи — це ми, це війна на сході України, це агресія Російської Федерації, анексія Криму. Тому, може, це якось егоїстично, але ми перш за все адресуємо його слова до України”, — сказав Зеленський.

На запитання, чого ви потребуєте від США, Зеленський відповів: “Якщо ми прямо говоримо, я б питав навіть не як Президент, а як громадянин України. Ми вдячні за все, але Україна не просто на словах говорить про те, що хоче бути рівноправним членом Альянсу, рівноправним членом НАТО, бо це і є один з найважливіших пунктів безпеки — саме тієї безпеки, про яку президент Байден і каже. Як потрібно ще більше заявляти про бажання вступу, якщо це закріплено в Конституції України — напрямок у Євросоюз, євроінтеграція, а також вступ у НАТО? Тому в мене дуже просте питання — чому Україна досі не в НАТО? Якщо без цих фраз, що ми всі будемо думати, ми будемо спілкуватись, для мене перше питання звучало б так: “Містере Президенте, чому ми досі не в НАТО?”.

Доповнення

Зміни до Конституції щодо руху України в ЄС та НАТО набули чинності 21 лютого 2019 року.

Після приходу до влади, у червні 2019 року Зеленський заявив, що курс на членство в ЄС і НАТО, прописаний в Конституції України, залишиться незмінним.

Також Зеленський заявляв, що не вважає, що Україні доведеться відмовитися від НАТО заради миру з Росією.

Українські Національні Новини

Політика