zelenskiy-tak-i-ne-pidpisav-zakon-pro-voyennikh-zlochintsiv-uryad-zareyestruvav-noviy-proekt

Зеленський так і не підписав закон про воєнних злочинців. Уряд зареєстрував новий проект

 • 167328 переглядiв

КИЇВ. 18 квітня. УНН. У Верховній Раді зареєстрували урядовий проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, спрямованих на приведення у відповідність до норм міжнародного права та встановлення відповідальності за міжнародні злочини: геноцид, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини, передає УНН.

Деталі

Подібний законопроект №2689 був ухвалений ВР у травні 2021 року, проте, всупереч Конституції, й досі не підписаний Президентом України Володимиром Зеленським. На підпис Президенту його було направлено 7 червня 2021 року.

Новий зареєстрований законопроект №7290 на відміну від закону №2689 не передбачає таку норму міжнародного права як командна відповідальність, тобто кримінальна відповідальність військового командира за воєнні злочини, вчинені його підлеглим – особою, яка перебувала на момент вчинення злочину під його фактичним командуванням і контролем та за незапобігання таким злочинам.

Натомість у новому урядовому проекті закону пропонується стаття, яка передбачає покарання за бездіяльність військових командирів, інших осіб, які фактично діють як військові командири, та інших начальників, які умисне не припинили злочин підлеглих або не доповіли про його вчинення.

У пояснювальній записці зазначається, що положення проекту Закону № 7290 спрямовані на приведення положень КК у відповідність до норм міжнародного права та встановлення кримінальної відповідальності за так звані основні злочини за міжнародним правом (геноцид, агресія, злочини проти людяності та воєнні злочини) у відповідності з вимогами сучасного міжнародного права (у тому числі – згідно з положеннями Римського статуту).

Доповнення

Верховна Рада 20 травня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект № 2689, що встановлює можливість для національних правоохоронних органів і судів притягти до відповідальності воєнних злочинців.

В червні нардепи розблокували підписання закону про воєнних злочинців.

Українські Національні Новини

Політика