zelenskiy-z-makronom-domovilisya-pro-zaluchennya-frantsiyi-do-rozshifrovki-chornikh-skrinok

Зеленський з Макроном домовилися про залучення Франції до розшифровки "чорних скриньок"

 • 14251 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, під час якої обговорили авіакатастрофу літака МАУ в Ірані, а також обговорили ряд інших питань двохсторонньої співпраці. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента, інформує УНН.

Володимир Зеленський подякував французькому колезі за співчуття у зв’язку з катастрофою літака в Ірані.

"Підтримка вашої держави дуже важлива для нас у цей трагічний час. Вдячний за готовність Франції допомогти нам у проведенні розслідування", – зазначив Володимир Зеленський.

Зазначається, що сторони відзначили, що таке швидке встановлення істини стало результатом чіткої роботи української експертної групи в Ірані та консолідованої підтримки з боку міжнародних партнерів.

"Глави держав домовилися про залучення французьких фахівців до розшифровки "чорних скриньок" збитого літака. Еммануель Макрон пообіцяв сприяти всебічному розслідуванню катастрофи та притягненню до відповідальності винних у цьому злочині. Він повідомив, що Франція вже розпочала формальну процедуру започаткування відповідного міжнародного розслідування в ІКАО (Міжнародній організації цивільної авіації)", - йдеться у повідомленні.

Пресслужба повідомила також, що лідери двох країн також обговорили подальші кроки на виконання домовленостей, досягнутих у рамках саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 року в Парижі. Володимир Зеленський поінформував Президента Франції про актуальну безпекову ситуацію на Донбасі. Глави держав домовилися продовжити двосторонній діалог.

Крім того, сторони домовилися про тристоронній дзвінок у форматі "Україна – Франція – Німеччина" найближчим часом.

Еммануель Макрон погодився відвідати Київ на запрошення Володимира Зеленського.

Як повідомлялося раніше в УНН, "чорну скриньку" зі збитого літака МАУ можуть відправити до Франції. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франція заявила про готовність допомогти в розслідування авіакатастрофи в Ірані.

Нагадаємо, літак МАУ зазнав аварії неподалік від столиці Ірану міста Тегеран, незабаром після вильоту, рано вранці 8 січня.

На борту літака було 167 пасажирів (більшість з них громадяни Ірану та Канади) і 9 членів екіпажу - громадяни України. Всі загинули.

У ніч на 11 січня Іран визнав, що український літак був збитий військової ракетою.

Нагадаємо, раніше Іран заперечував, що авіалайнер МАУ, який зазнав катастрофи під Тегераном, був збитий ракетою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МАУ відреагували на визнання Іраном провини в катастрофі літака.

Іран запросив представників компанії Boeing взяти участь в розслідуванні причин аварії під Тегераном пасажирського літака "Міжнародних авіаліній України".

Раніше офіційний представник МЗС Ірану Аббас Мусаві звернувся до Канади і низки інших країн з проханням поділитися даними про катастрофу літака МАУ.

"Ми звертаємося до прем'єр-міністра Канади і будь-якого іншого уряду, у якого є інформація про катастрофу, щоб передати її слідчому комітету в Ірані", - сказав Мусаві.

Варто зазначити, що ЗМІ повідомили про те, що український авіалайнер, що розбився в середу в Тегерані, могли помилково збити іранські зенітні ракетні системи (ЗРС).

Крім того, пізніше прем'єр Канади Джастін Трюдо відкрито заявив, що літак МАУ в Ірані був збитий іранськими силами ППО.

Як повідомляв УНН, в четвер увечері The New York Times показав відео з ракетою, яка нібито збила український літак над Іраном.

Також, у компанії "Міжнародні авіалінії України" не сумнівалися в тому, що провини екіпажу літака, що зазнав катастрофи в Ірані, немає. 

Українські Національні Новини

Політика