zelenskiy-zaklikav-senat-ssha-vvesti-sanktsiyi-proti-pivnichnogo-potoku-2

Зеленський закликав Сенат США ввести санкції проти "Північного потоку-2"

 • 25074 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Президент України Володимир Зеленський закликав сенат США ввести санкції проти "Північного потоку-2". Звернення він написав у своєму Twitter, передає УНН.

Цитата

"Газовий шантаж Європи має припинитися назавжди. Ми вдячні Палаті представників Штатів за включення до NDAA поправки, яка зупинить "Північний потік – 2". Звертаємось до всіх друзів України та Америки у Сенаті США щодо підтримки такої норми й на рівні Сенату", - написав Зеленський.

Деталі

Поправкою, яку згадує президент, передбачається запровадження санкцій проти оператора газопроводу компанії Nord Stream 2 AG, засновником якої є "Газпром". У липні цього року адміністрація Джо Байдена вирішила не піддавати санкціям компанію-оператора газопроводу після того, як керівництво Німеччини пообіцяло захистити інтереси України та вжити заходів у разі використання Росією природного газу як політичного інструменту.

У разі схвалення поправки Сенатом та Палатою представників Білий дім буде змушений запровадити санкції проти Nord Stream 2 AG.

Контекст

"Північний потік - 2" - магістральний газопровід з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною 1 234 км (2 468 км по двох нитках). Є розширенням газопроводу "Північний потік". Трубопровід проходить через виняткові економічні зони та територіальні води п'яти країн: Німеччини, Данії, Росії, Фінляндії та Швеції. Протяжність російської ділянки трубопроводу становить 118 км, фінської — 374 км, шведської — 510 км, датської — 147 км, німецької — 85 км.

10 червня 2021 року було завершено будівництво першої із двох ниток газопроводу.

За оцінками Держдепартаменту США, проект може спричинити "економічний колапс України". Оцінки наслідків проекту для економіки України стосуються таких аспектів, як випадання доходів від транзитних платежів та припинення "віртуального реверсу".

Раніше

Американські сенатори від Республіканської партії знову виступили з ініціативою введення санкцій проти газопроводу “Північний потік — 2”, що передбачає, крім іншого, рестрикції щодо компанії-оператора Nord Stream 2 AG.

Українські Національні Новини

Політика