zelenskiy-zaklikav-stvoriti-spetstribunal-schodo-zlochiniv-rf-v-ukrayini

Зеленський закликав створити спецтрибунал щодо злочинів рф в Україні

 • 146427 переглядiв

КИЇВ. 14 липня. УНН. Президент Володимир Зеленський виступив на конференції в Гаазі, присвяченій розслідуванням російських злочинів в Україні. Під час виступу глава держави закликав створити спеціальний трибунал, щоб забезпечити покарання усім винним у початку агресії рф проти України ще у 2014 році. Про це повідомляє УНН з посиланням на виступ президента.

Деталі

За словами Зеленського, українське правосуддя зробить роботу в межах національної юрисдикції.

Президент також висловив сподівання, що Міжнародний кримінальний суд забезпечить встановлення відповідальністі усіх винних у злочинах. Проте наявні судові установи з юрисдикційних причин не можуть притягнути усіх винних у первинному злочині агресії росії – ще у 2014 році.

Цитата

"Тому і потрібен спеціальний трибунал щодо цього злочину російської агресії проти України. Трибунал, який забезпечить справедливе і законне покарання тих, хто почав цю історію катастроф і трагедій, яка стала найбільшою війною в Європі з часів Другої світової війни", - сказав Зеленський.

Президент вірить, що зусиль України і міжнародної спільноти вистачить, аби зафіксувати злочини російських окупантів, зібрати всі докази для міжнародних судів та встановити кожного з винних.

"Однак ті люди, чиї рішення призвели до цього масиву злочинів, не повинні ховатися за так званим імунітетом посадових осіб. Принцип неминучості покарання має діяти і для цих людей, і це може забезпечити тільки спеціальний трибунал щодо агресії проти України", - додав Зеленський.

Він також наголосив, що окрім трибуналу потрібен і механізм компенсації збитків, спричинених агресією. Саме тому, Україна виступила з пропозицією створити спеціальний компенсаційний механізм.

"Ми вважаємо, що компенсація шкоди, завданої російською агресією може відбуватися за рахунок російських активів і коштів, які знаходяться за кордоном росії", - сказав глава держави.

Доповнення

В Україні запустили інформаційну систему "Книга катів українського народу" з верифікованими даними про російських окупантів, які здійснили воєнні злочини в Україні.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП