zelenskiy-zdivovaniy-ale-pivnichniy-potik-2-bude-dobudovaniy-kolishniy-ministr-energetiki-pro-te-scho-vplinulo-na-rishennya-baydena

Зеленський "здивований", але Північний потік-2 буде добудований. Колишній міністр енергетики про те, що вплинуло на рішення Байдена

 • 24243 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю американському виданню "Axios", заявив, що був здивований відмовою президента США Джо Байдена вводити санкції проти компанії, яка будує російський газопровід "Північний потік-2". Юрій Продан, колишній міністр енергетики та вугільної промисловості (2007-2010, 2014 року) розповів УНН, чому це стало несподіванкою для українського президента.

Цитата

"Я розумію, що президент здивований, але цього ж варто було очікувати і не тішити себе ілюзіями. Спільні зусилля України, ЄС і США в зупинці будівництва були неможливі. Є позиція Німеччини, яка ніколи не змінювалася, так як вона спочатку виступала за його будівництво. Важливо розуміти, що економічні інтереси стояли вище за все, в тому числі нашу газотранспортну енергосистему. Байден зробив вибір на користь економічного інтересу Німеччини", - зазначив Продан.

Деталі

На його думку, Північний потік-2 буде добудований вже до кінця цього року, або максимум, до початку наступного. Однак щоб заспокоїти Україну, Німеччина і США будуть годувати якимись сумнівними перспективами: то запустити у нас виробництво зеленого водню, то ще щось.

"На рішення Байдена, звичайно ж, вплинула позиція Німеччини, змогли домовитися. Ну і Росія лобіювала свої інтереси. Важливо розуміти, що зараз Німеччина стає серйозним гравцем з транспортування газу, і України, практично, немає в цьому процесі. Україні пора змиритися, що "потік" буде добудований, і зараз потрібно готувати нашу газотранспортну систему до іншого режиму роботи, у першу чергу налагодити транспортування газу нашим українським споживачам. Бізнес і нічого особистого", -пояснює Продан.

Контекст

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила відмовитися від санкцій проти компанії-оператора, яка контролює будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" в Німеччині.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю "Axios" кілька разів повторив, що був дуже здивований рішенням США, які він вважає "останнім форпостом", здатним зупинити будівництво газопроводу.

"Я завжди говорив, що всі експерти і дипломати прийшли до єдиної думки, що Байден знає Україну краще за всіх попередніх президентів США, а значить, розбирається у всіх питаннях і, що найголовніше, в ризиках безпеки. Ось чому, знову ж таки, ми були дуже неприємно здивовані", - повідомив Зеленський.

Доповнення

Північний потік-2 - російський газопровід, який будується в обхід України з 2018 року. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють в 9,5 млрд євро.

Будівництво вже на фінальній стадії. Завершено прокладання близько 95% гілки довжиною 1200 кілометрів. Зараз добігають кінця будівельні роботи на ділянці газопроводу в територіальних водах Данії.

Українські Національні Новини

Політика