zelenskiy-ziznavsya-scho-viddavav-nakazi-blokuvati-kitayskim-aktsioneram-dostup-do-motor-sichi

Зеленський зізнався, що віддавав накази блокувати китайським акціонерам доступ до "Мотор Січі"

 • 16182 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. В інтерв'ю програмі Axios, яка виходить на американській платформі HBO, президент Володимир Зеленський чітко і однозначно дав зрозуміти, що не дозволить Китаю або будь-якій іншій країні купити контрольний пакет акцій "Мотор Січ", а блокування Україною доступу китайських акціонерів до управління компанією здійснюється за його розпорядженням, передає УНН.

"Ніколи. Не при мені. Я тут не на все життя, але за мого президентства точно ні", - сказав Володимир Зеленський про блокування доступу власників контрольного пакета акцій до управління "Мотор Січчю" в інтерв'ю програмі Axios на американському телеканалі HBO, чим підтвердив, що тиск АМКУ і СБУ на китайських інвесторів підприємства здійснюється з його відома і за розпорядженням. Президент назвав підприємство стратегічним, хоча з 2015 року воно виключено зі списку стратегічних підприємств, і угода по покупку акцій "Мотор Січі" китайськими інвесторами проводилася як комерційна трансакція приватних осіб.

Як відомо, напередодні Служба безпеки України за підтримки Нацгвардії і бойовиків праворадикальних організацій влаштувала облаву в будівлі, де могли пройти загальні збори акціонерів. Перед цим Україна на 3 роки заморозила активи китайської Skyrizon і заборонила в'їзд в країну її акціонеру громадянину КНР Ван Цзіньу, які придбали контрольний пакет акцій "Мотор Січ", а Антимонопольний комітет України протягом тривалого часу ігнорує заявки на узгодження концентрації, повертаючи документи заявникам під формальними приводами. Крім того, перед атакою на будівлю, де могли пройти збори акціонерів, СБУ заручилася в Шевченківському райсуді Києва забороною на внесення змін до держреєстру щодо "Мотор Січ" - це повинно було заблокувати будь-які зміни в діяльності компанії, якщо акціонери все ж знайдуть можливість провести збори. Для їх зриву тим же рішенням суду СБУ домоглася 5-го за рахунком арешту акцій, щоб унеможливити реєстрацію і голосування акціонерів з питань порядку зборів. У Києві СБУ змогла отримати потрібне рішення, яке днем раніше відмовилися видавати в Господарському суді Запорізької області.

Китайський інвестор ПАТ "Мотор Січ" Skyrizon в своїй офіційній заяві назвав те, що відбувається в Україні "варварським пограбуванням", що виключає мирне врегулювання спору, і попередив про намір захищати свої законні права та інтереси, в тому числі в міжнародному арбітражі.

У свою чергу заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін визнав, що Україна не створила належних умов для захисту інвестицій, і тепер очікує жорстких контрзаходів з боку Китаю: "Кейс "Мотор Січі" є своєрідним маркером. На жаль, він не один і не тільки з Китаєм. Ми чітко розуміємо, що китайська сторона володіє значними ресурсами для інвестицій в іноземні юрисдикції і ключовим завданням уряду, безумовно, є створення належних умов і гарантій того, що зазначені інвестиції, як мінімум, не будуть піддаватися рейдерським атакам", - сказав заступник глави українського зовнішньополітичного відомства.

Гліб Канєвський, аналітик StateWatch і проекту "Марлін" попереджає, що Україні доведеться відповісти за грубі дії проти інвесторів з КНР. Як мінімум, мова йде про перспективу виплати компенсації 3,5 млрд дол. за протизаконну експропріацію за рішенням міжнародного арбітражу: "Без втрат не обійдеться. Затягування часу Банковою розв'язало руки китайському інвестору в міжнародному арбітражі. Більш істотні втрати Україна може понести у разі відповідних економічних санкцій Китаю".

Раніше повідомлялося, що Туреччина відмовилася від використання авіаційних двигунів виробництва "Мотор Січ": на тлі невизначеної ситуації на підприємстві і суперечливих дій українського уряду в Анкарі визнали Україну ненадійним і непередбачуваним постачальником, і оголосили про використання авіадвигунів власної розробки.

Українські Національні Новини

Економіка