zemelna-reforma-e-auktsioni-zapratsyuyut-cherez-pyat-dniv-pislya-zapusku-rinku-zemli

Земельна реформа: е-аукціони запрацюють через п'ять днів після запуску ринку землі

 • 31443 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Сьогодні, 25 червня, у парламентській газеті “Голос України” опубліковано фінальний закон, схвалений для земельної реформи, - щодо продажу земельних ділянок через електронні аукціони № 1444-IX. Закон набирає чинності через п'ять днів з дня набрання чинності закону про ринок землі, який запрацює з 1 липня, передає УНН.

Деталі

Йдеться про закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок та набуття права користування ними через електронні аукціони", ухвалений Верховною Радою 18 травня, а згодом - розблокований для підписання.

Документ, зокрема, пропонує передбачити новий порядок продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності. Зокрема, йдеться про запровадження продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них обов’язково через електронні аукціони в електронній торговій системі.

На думку авторів законодавчої ініціативи, завдяки їй оптимізується законодавство з питань продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, удосконаляться механізми та процедури продажу та передачі в користування відповідних земельних ділянок, прискоряться вказані процеси, підвищиться економічна ефективність проведення аукціонів на продаж та передачу в користування земельних ділянок та збільшаться надходження до державного та місцевих бюджетів.

Доповнення

Верховна Рада 28 квітня та 18 травня проголосувала два законопроекти, необхідні для завершення земельної реформи. Перший з них - про земельну децентралізацію - вже набув чинності, з виключеннями.

При цьому 16 червня Кабмін затвердив порядок перевірки покупців землі нотаріусами.

А сьогодні, 25 червня, за кілька днів до відкриття ринку землі, в уряді провели профільну підготовчу нараду з представниками міністерств, Офісу Президента, секретарем РНБО та членами профільного комітетів Верховної Ради. Прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що за її підсумками дав завдання всім міністерствам приділити особливу увагу цьому процесу, а Мінагро, Мін’юсту та Державній податковій службі доручив видати роз’яснення щодо ринку землі, роботи нотаріусів та максимально сприяти у розв’язанні питань, які виникатимуть в українців.

Запуск ринку землі заплановано в Україні вже з 1 липня цього року. Думки політиків і суспільства щодо цього різняться.

Українські Національні Новини

Економіка