zerkal-rozpovila-pro-dokazi-u-podaniy-do-sudu-oon-spravi-schodo-rf

Зеркаль розповіла про докази у поданій до суду ООН справі щодо РФ

 • 9148 переглядiв

КИЇВ. 12 червня. УНН. Поданий до Міжнародного суду ООН меморандум у справі щодо Росії містить більше 17,5 тисячі сторінок свідчень, документів та інших доказів, і хоч це надзвичайно багато, українська сторона намагалася не вийти за рамки того, що достатньо. Докази вдалося зібрати завдяки роботі ГПУ, СБУ, Нацполіції, Генштабу, інших органів державної влади та громадських організацій. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль у Facebook, передає УНН.

"Чи достатньо доказів? Це питання, яке досить часто виникає протягом останнього року, тепер має звучати інакше. Меморандум складається з 29 томів і містить більше 17 500 сторінок свідчень, документів та інших доказів у справі. Це надзвичайно багато. Зазвичай меморандуми у справах, які розглядає суд ООН, є істотно меншими за обсягом. Взагалі у практиці розгляду справ у суді ООН є правило – подавати мінімально достатню кількість доказів. Ми намагалися не вийти за рамки того, що достатньо. Але все одно обсяг великий", - заявила вона.

З її слів, на це є дві причини.

"По-перше, рік тому світ побачив, що Росія навіть перед суддями говорить на біле – чорне і просто бреше. Це порушення усіх традицій, бо держави в Суді по-різному тлумачать факти і норми, але не брешуть", - вказала Зеркаль.

"По-друге, Росія докладає всіх зусиль, аби переконати світ, що це не вони і врешті-решт – ви нічого не доведете. Російська гра у приховування правди, яка навіть отримала термін "plausible deniability", покладає на нас додатковий тягар доведення очевидного – дії Росії спрямовані на тероризування і залякування людей на Донбасі і в Криму. Тому нам і довелося надзвичайно ретельно підійти до рівня доведеності фактів, на яких базується наш позов", - додала урядовець.

Крім того, вона зазначила, що "зібрати докази вдалося завдяки активній і ретельній роботі ГПУ, СБУ, Нацполіції, Генштабу та інших органів державної влади". "Важливою виявилась і робота неурядових організацій і експертів, які збирають докази порушень міжнародного права в Криму і на Донбасі", - зазначила Зеркаль.

Нагадаємо, 12 червня Україна подала у суд ООН меморандум у справі проти Росії.

У МЗС заявили, що питання порушення прав українців і кримських татар, гарантованих Міжнародними конвенціями про заборону фінансування тероризму та про ліквідацію усіх форм расової дискримінації, належать до компетенції Міжнародного суду ООН і стали предметом позову України проти РФ.

Українські Національні Новини

Політика