zhiteliv-timchasovo-okupovanogo-izyuma-okupanti-primusovo-vivozyat-do-rf-ombudsmen

Жителів тимчасово окупованого Ізюма окупанти примусово вивозять до рф - Омбудсмен

 • 147639 переглядiв

КИЇВ. 5 квітня. УНН. Жителів тимчасово окупованого Ізюма на Харківщині російські окупанти примусово вивозять на територію рф. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram, пише УНН.

Цитата

"Жителів тимчасово окупованого Ізюма на Харківщині російські окупанти примусово вивозять на територію рф. Ворог створює фільтраційні табори та коридори, через які депортує українських громадян до росії", - повідомила Омбудсмен.

Деталі

Вона наголосила, що подібна тактика використовується російськими військами не вперше.

"Після доведення міста до критичної ситуації ворог пропонує умовний коридор до рф, нібито для порятунку людей, не залишаючи людям жодного вибору. Наразі російські ЗМІ рапортують, що з території України ними вивезено 615 тисяч осіб, з яких 121 тисяча дітей. Таке поводження з мирним населенням є злочином проти людяності та військовим злочином, визначеними Римським статутом міжнародного кримінального суду", - наголосила Омбудсмен.

Денісова підкреслила, що Європейська конвенція про захист прав людини та основоположних свобод гарантує, що ніхто не може бути висланий з території держави, громадянином якої вона є. Що стаття 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду ООН кваліфікує «депортацію або насильницьке переміщення населення» як злочин проти людяності, що тягне за собою міжнародну кримінальну відповідальність.

"Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти військових злочинів та порушення рф прав людини в України", - закликала Омбудсмен.

Раніше

Омбудсмен повідомляла, що майже 40 тисяч маріупольців незаконно вивезли до росії та підконтрольну “ДНР” територію.

Українські Національні Новини

Суспільство