zlovzhivannya-pid-chas-likvidatsiyi-avariyi-na-shakhti-eksochilniku-pervomayskvugillya-povidomleno-novu-pidozru

Зловживання під час ліквідації аварії на шахті: ексочільнику "Первомайськвугілля" повідомлено нову підозру

 • 773439 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. Колишньому виконувачу обов’язків генерального директора ДП «Первомайськвугілля» повідомили про нову підозру у заподіянні 14,6 млн грн збитків державі під час закупівлі обладнання для запобігання надзвичайній ситуації техногенного характеру у зв’язку з затопленням шахт на Луганщині. Про це повідомляє САП, передає УНН.

Цитата

«9 березня 2023 року за процесуального керівництва прокурора САП детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому виконувачу обов’язків генерального директора ДП «Первомайськвугілля», зловживання якого під час закупівлі обладнання для запобігання надзвичайній ситуації техногенного характеру у зв’язку з затопленням шахт на Луганщині завдали державі понад 14,6 млн грн збитків. Колишньому посадовцю інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України», - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що у 2018 році для запобігання техногенної катастрофи, яка склалася із затопленням шахт на території Луганської області, урядом були виділені кошти для фінансування гідравлічних робіт на шахті «Золоте». Розпорядником цих коштів визначили державне підприємство «Первомайськвугілля».

У межах досудового розслідування з’ясувалося, що закупівля необхідного обладнання, а саме насосів, електродвигунів, електричної апаратури, проводилась за переговорною процедурою, тобто за самостійно визначеними виконувачем обов’язків гендиректора критеріями без тендеру. Як наслідок, переможцями визначили три приватні компанії, які поставили обладнання за завищеними цінами. Крім того, більша частина обладнання потребувала усунення дефектів через неналежну якість, що призвело до додаткових витрат.

«У результаті, реалізація цієї злочинної схеми призвела до завдання збитків на загальну суму 14,6 млн грн», - інформує САП.

У САП зауважують, що це другий епізод цієї справи. Перший епізод – за обвинуваченням 4 посадовців ДП «Первомайськвугілля» у зловживаннях під час виконання робіт з монтажу трубопроводу, що завдали державі понад 14 млн грн збитків, наразі перебуває на розгляді у ВАКС. Щодо двох директорів комерційних компаній, задіяних у злочинній схемі, суд постановив обвинувальний вирок.

Доповнення

У 2020 році посадовців державних шахт викрито на розкраданні понад 14 млн грн.

Також у 2020 році ВАКС відправив під варту з можливістю внесення застави у розмірі понад 600 тисяч грн колишнього в.о. гендиректора ДП “Первомайськвугілля” Артура Мірумяна, якого підозрюють у розкраданні понад 14 млн гривень.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП